Abone Ol

Muhafazakar seçmenlerdeki kararsız oranı çok yüksek

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süphan Nâsır başkanlığında yürütülen seçmen tutum ve davranışları ile ilgili araştırmanın ön sonuçlarında çok çarpıcı bulgular ortaya çıktı.

Muhafazakar seçmenlerdeki kararsız oranı çok yüksek

CHP’li seçmenlerin %21’i kendilerini merkezde ve %15’i ise sağda tanımlamakta. AK Parti seçmenlerinin ise %32’si kendisini siyasi yelpazenin merkezinde göstermekte.

İYİ Parti seçmenleri ise %57’si kendisini merkezde konumlandırmakta. Gelecek seçimler ile ilgili Muhafazakâr seçmenlerin daha kararsız oldukları görülmekte ve partiler arasında oy kaymalarının yaşanabileceği beklenmektedir.

Araştırmaya katılımlar halen akademikcalisma.neocities.org linki üzerinden devam etmekte olup, Prof. Dr. Süphan Nâsır her kesimden görüşlerin objektif yansıtılabilmesi için tüm seçmenleri araştırmaya katılmaya davet etti.

Muhafazakar seçmenlerdeki kararsız oranı çok yüksek - Resim: 1Stratejik Oy Kullanan Seçmenler Türk Siyasetinde Dengeleri Değiştirebilir.

Türkiye’deki seçmenlerin politik değer yönelimleri ve demokratik katılıma yönelik tutumlarının mercek altına alındığı çalışmanın sonuçları merakla beklenmekteydi. Araştırma grubu bir süredir yapmış oldukları ve geniş çapta devam eden saha çalışmalarına ilişkin ön sonuçları kamuoyu ile paylaştılar.

Türk Siyaseti Alternatifsizlik Çıkmazında mı?

Sürmekte olan araştırmanın ön sonuçlarına göre Türk seçmenlerinin oy verdikleri siyasi partiye yönelik duygusal bağlarının sanıldığı kadar güçlü olmadığı ve seçmenlerin karşıt görüşte oldukları siyasi partilerin güçlenmesine engel olabilmek gibi nedenlerle stratejik oy kullandıkları görülmekte. Seçmenlerin oy verdikleri siyasi partiye duygusal bağlılıklarının zayıf olmasının bir nedeni de oy vermeye değer iyi bir alternatif siyasi parti bulunmaması olarak ifade edilmekte. Sosyal demokrat seçmenler kadar muhafazakâr seçmenlerin de alternatifsizlik sorunu yaşadığı anlaşılmakta.

Asil olan seçmenler vekil olan siyasetçiler ile iletişim kurmuyor

Araştırmada öne çıkan bir diğer sonuç ise çoğu seçmenin taleplerini, önerilerini ya da karşılaştıkları sorunları iletmek için politikacılar, hükümet veya yerel yetkililer ile iletişim kurmaya istekli olmamalarıdır. Bu konuda seçmenlerin ciddi oranda karamsar olduğuna değinen araştırmacılar seçmenler ile vekil tayin ettikleri siyasetçiler arasındaki iletişimin yetersiz olduğuna dikkat çekiyor.

Seçmenler farklı siyasi görüşlere sahip olsa da toplumsal konularda birleşiyor

Katılımcılara hak ve özgürlükler, göçmen politikaları, terör olayları ve inanç özgürlüğü gibi konularda da soruların yöneltildiği araştırmada seçmenlerin siyasal görüş ve ideolojik bakış açısından ayrışmış olmalarına rağmen adil bir toplum, gelir eşitsizliği sorunsalının çözülmesi, liyakat sistemi ve kurumların daha doğru işlemesi gibi konularda hem fikir oldukları görülmekte. Çalışmanın ön sonuçlara göre seçmenler hak ve özgürlüklerin korunması ve bireysel inanç özgürlüklerine saygılı olunması konusunda da ortak görüş içindeler. Araştırmaya katılanlar göçmen ve mültecilerin kültürel yaşantıyı olumsuz etkilediklerini belirtirken terör olaylarına karşı Türkiye’nin her türlü harekat ve operasyonuna destek vermekteler.

Gelecek seçimlerde dengeler değişebilir

Araştırmanın ilk sonuçlarında çok çarpıcı bulgular da bulunmakta. CHP’li seçmenlerin %64’ü kendisini siyasi yelpazede solda tanımlarken %21’i merkezde ve %15’i ise sağda tanımlamakta. AK Parti seçmenlerinin ise %32’si kendisini siyasi yelpazenin merkezinde göstermekte. İYİ Parti seçmenleri ise %57’si kendisini merkezde konumlandırmakta. Gelecek seçimler ile ilgili Muhafazakâr seçmenler Sosyal Demokrat seçmenlere kıyasla daha fazla kararsızlar.

Tüm bu sonuçlar göz önüne alındığında her partinin farklı siyasi görüşte seçmene sahip olması, stratejik oy verme eğiliminin seçmenler arasında yaygın olması ve oy verilen partiye duyulan duygusal bağların zayıf olması partiler arasında oy kaymalarının yaşanabileceğini göstermekte.

Araştırmanın devam ettiğine değinen Prof. Dr. Süphan Nâsır her kesimden görüşlerin objektif yansıtılabilmesi için tüm seçmenleri araştırmaya katılmaya davet etti. Araştırmaya akademikcalisma.neocities.org linkinden katılınabilecek.

Prof. Dr. Süphan Nasır