Paksoy, “Yoksulluk sınırının 68 bin 675 TL olduğu düşünüldüğünde, kamu mühendisleri yoksulluk sınırının altında bir maaş alıyor.
Güncel koşullara uygun, mali ve özlük haklarımızı kapsayacak, tüm ödemelerimizin emekliliğe de yansıyacak şekilde düzenlenecek bir meslek kanununa acilen ihtiyaç bulunmaktadır. Meslektaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. Lütfen sendikalarımıza destek olmak için bu çabada birlik olalım. Yetkililerimiz ülkemizin temel taşı kamu çalışanları ve emeklileri için onların hak ettiği değeri vererek, daha adil bir yaklaşım için gerekli adımları atmalı” dedi.
Mühendis Tek-Sen Ulaştırma Sendikası Genel Başkanı Cuma Paksoy, “Mühendis Tek-Sen sendikaları, başta Mühendis ve Teknik Hizmetler sınıfının ve emeklilerin özlük ve mali haklarını iyileştirmek, son yıllarda kaybolan itibarını tekrar kazandırmak için 8 hizmet kolunda kurulup, 2025 yılında ise konfederasyon çatısı altında toplanacak sendikalardır.
Ocak 2025’te yapılacak zam oranını değerlendirdiğimizde, yeniden değerlendirme oranının yüzde 43,93 olduğu düşünüldüğünde ocak ayında yapılacak olan yüzde 11,54 oranında maaş zammı kabul edilemez. Mevcut ekonomik koşullar göz önüne alındığında kamu çalışanları ve emeklilerine nefes aldıracak bir refah payı verilmesi zorunluluktur” dedi.
Ocak ayında verilecek zam ile kamu mühendislerinin maaşının 58 bin TL olacağını söyleyen Paksoy, “Yoksulluk sınırının 68 bin 675 TL olduğu düşünüldüğünde, kamu mühendisleri yoksulluk sınırının altında bir maaş alıyor. Bir kamu mühendisi ailesini geçindirmek için yoksulluk sınırının dahi altında çalışmak zorunda kalıyor.
Bir mühendis zaruri ihtiyaçlarını bile karşılamaktan uzak bir maaşa mahkum edilmiş durumdadır. Yaptığımız işlerin önemi, aldığımız risklerin sorumlulukları göz önüne alınınca, denk meslek guruplarımızın altında tek ek ödeme almayan meslek gurubu kamu mühendisleridir. Kaybedilen itibarımızın tekrar kazanılması ve refah içinde bir yaşam sürebilmemiz için gerekli düzenlenmelerin yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
‘KAMU MÜHENDİSLERİNİN ÜLKEMİZİN KALKINMASI VE İLERLEMESİNDEKİ AKTİF ROLÜ GÖZ ÖNÜNDEDİR’
Paksoy, "Kamu mühendislerinin ülkemizin kalkınması ve ilerlemesindeki aktif rolü göz önündedir. Örneğin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde, 2024 yılında toplam 112 milyar lira tutarındaki 50 projeyi tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk. Bunun yanı sıra, 2025 yılı için teklif edilen 482 milyar liralık yatırım projelerini yürütme görevi de yine biz kamu mühendisleri ve teknik hizmetler sınıfına emanet. Maaşlarımıza gelince, 2010 yılında bir mühendis maaşı asgari ücretin 4 katıydı.
Bu oran bugün ise 2,6 kat gerilemiş durumda. 2022 yılına kadar denk meslek gruplarımızla aynı maaşı alırken, bazı meslek gruplarımız 2 kat, bazıları ise 3 kat fazla maaş alıyor. Bizim yetkililerden isteğimiz, yine denk meslek gruplarımız le aynı maaşları alabilmek. Bu bir tekil düzenleme olarak görülmeyip, adaletin sağlanması için atılması gereken bir adımdır” dedi.
'MALİ VE ÖZLÜK HAKLARIMIZI KAPSAYACAK, MESLEK KANUNUNA İHTİYAÇ BULUNMAKTADIR’
Paksoy, "Mühendis Tek-Sen sendikaları olarak, Mühendislik Meslek Kanunu talebimiz kurulma amaçlarımızın başında gelmektedir. Bu kanun 1938 yılında çıkmış olup, güncelliğini yitirmiş ve güncel şartları karşılamamaktadır. Güncel koşullara uygun, mali ve özlük haklarımızı kapsayacak, tüm ödemelerimizin emekliliğe de yansıyacak şekilde düzenlenecek bir meslek kanununa acilen ihtiyaç bulunmaktadır. Bu konu sendikamızın kırmızı çizgisi ve olmazsa olmazıdır.
Kamu mühendisleri ve teknik hizmetler çalışanı olarak bizler ülkemizin kalkınmasında aktif rol oynayan, halkımıza iyi hizmet etmek için çabalayan meslek gruplarıyız. Meslektaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. Lütfen sendikalarımıza destek olmak için bu çabada birlik olalım. Yetkililerimiz ülkemizin temel taşı kamu çalışanları ve emeklileri için onların hak ettiği değeri vererek, daha adil bir yaklaşım için gerekli adımları atmalı” ifadelerini kullandı.