Ersin Kefeli / Medyafaresi
Seçimlerin partiler kadar ses getiren girişimi Oy ve Ötesi'nin sözcüsü Sercan Çelebi oluşum hakkında bilinmeyenleri Mynet.com'da Aslıhan Örün'ün hazırlayıp sunduğu Soru & Cevap programında paylaştı. Akit gazetesinde çıkan ve kendilerini hedef gösteren açıklamalara da cevap verdi.
Hiçbir siyasi parti ile organik bağlarının olmadığını belirten Oy ve Ötesi sözcüsü, seçimlerin güven içerisinde geçmesi için tüm siyasi partilerle eşit bir biçimde iletişim kurduklarını, ancak bazı partilerin kendilerine sıcak bakmadığını belirtti. "herkes ne yaptığımızı biliyor'' diyerek, diğer müşahitler kadar kendilerinin de sandık başında beklemeye hakları olduğunu vurguladı.
''Oy ve ötesi''nden de FETÖ çıktı!
Akit gazetesi, Oy ve Ötesi'nin seçimlerde gayri resmi sandık bekçiliğine soyunduğunu, altından da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) çıktığını iddia etti.
Seçimlerde şaibe algısı oluşturmak ve sonuçları tartışmalı hale getirmek için örgütlenen sözde sivil toplum hareketinin sandık başlarında Cihan Haber Ajansı’nın görevlileri ile işbirliği yapacağı da gazete de yer alan bir diğer iddiaydı.
Peki Oy ve Ötesi ne iş yapar, sistem nasıl işliyor?
Oy ve Ötesi bir sivil toplum kuruluşudur, gönüllüler seçimlerde müşahitlik yaparlar ve resmi geçerliliği olan sandık tutanaklarını elde ederler. Bu tutanaklar bir havuzda toplarlar ve ardından YSK'daki sonuçlarla kıyaslanır. Bir aksilik durumunda mağdur parti ve partilere durum iletilir. Aynı zamanda sandık başındaki seçim usulsüzlüklerine karşıgönüllü mobil avukatlar da olacaktır, müşahitlerin bildirimi üzerine derhal sandık başına gelip tutanak tutacaklardır.
Sandık gönüllüsü olmak için buradan başvuru yapabilirsiniz...
Öncelikle Oy ve Ötesi'nin bir gönüllülük hareketi olduğunu ve tüm partilere eşit mesafede olduğunu belirtmekte yarar var. Belgelerin ve hakların dayanağı ise Oy ve Ötesi'nin anlaştığı parti veya bağımsız adayların müşahitlik kartlarıyla oluyor. Çünkü yasalarımıza göre sandık başında haklara sahip olan ve sandık sonuçlarını içeren ıslak imzalı belgeleri alabilmek sadece sandık görevlileri ve müşahitlere tanınmış haklardır. Bu nedenle Oy ve Ötesi birçok partiye teklif götürür ve genelde temsilcisi daha az olan partilerle veya bağımsız adaylarla anlaşır. Ayrıca bu müşahitlik kartıyla hiç bir partiyle organik bağınız olmayacağını yani parti üyesi falan sayılmayacağınızı belirtelim.
Oy ve Ötesi 1 Kasım seçimlerinde 45 ilde sandık başında olacak. Oy ve Ötesi'ne başvurduktan sonra ilçe sorumlunuz sizi arıyor ve sizinle görüşüp bir sandığa atamanızı gerçekleştiriyor. Ardından en yakın eğitime sizi davet ediyor, sıkça da toplantıları oluyor aklınıza takılan her şeyi öğrenme imkanız var.