OECD tarafından 3 yılda bir düzenlenen PISA sınavı, 15 yaş grubu öğrencilerinin okuma, matematik ve fen bilimleri alanlarındaki becerilerini ölçüyor. PISA, bunun yanı sıra düzenlediği anketle öğrencilerin "okul aidiyetini" de sorguluyor.
Sözcü yazarı Sultan Uçar, son yapılan PISA'da Türkiye'deki öğrencilerin bu soruya verdiği yanıtları aktardı. Verileri hangi okul türünde ne yanıt verildiğine göre paylaştı.
Yazının ilgili kısmı şöyle:
"İmam hatiplilerin yarıdan çoğu okula ait hissetmiyor"
"Dünyada, 15 yaşındaki 32 milyon öğrenciyi temsilen 500 bin öğrenciyle yapılan PISA 2018'deki ‘mutluluk ' ve ‘okul aidiyeti' anketinin cevapları 2050'lerdeki kalkınmış ülkeleri göstereceği için çok önemliydi. Türk öğrencilerin anket sonuçları ulusal sır gibi saklanıyordu. MEF Üniversitesi'nden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, bilimsel olarak analiz etti.
Dünyada 500 bin öğrenci ve Türkiye'de 186 okuldan 6 bin 890 öğrenciye ne sorulmuştu? “Kendini okula ait hissediyor musun?” Anadolu liselerinin yüzde 27.5'i, mesleklerin yüzde 29. 1'i, fenlerin yüzde 28.8'i ve imam hatiplerin yüzde 54'ü ‘hayır” dedi. “Okulunda garip hissediyor musun?” sorusuna ise Anadolu liselerinin yüzde 23.4'ü, mesleklerin yüzde 26.5'i, fenlerin yüzde 21.2'si ve imam hatiplerin yüzde 46.9'u “evet” demişti.
"Devlet bazı sorulara sakıncalı bulup izin vermedi"
Dindar nesil dayatması imam hatip sayısını 458'den, 4 bin 893'e ve öğrenciyi de 77 binden 1 milyon 367 bin 654'e çıkardı. İHL'lilerin yüzde 86'sı üniversiteyi kazanamadı. Kaçışın başladığı imam hatipler şimdi de ülkede en mutsuz çocukların okuduğu okul oldu. Demokrasiyle ilgili “Ülkenizdeki politik ve sosyal konularla, tarih, kültür ve sanatla ne kadar ilgileniyorsunuz?” gibi onlarca soruyu devlet sakıncalı buldu. Türk çocuklarına sorulmasına izin verilmedi. Öğrenci ve öğretmenin mutsuz olduğu bu okullardan, 2021 PISA'da yüksek başarı hedefleyenler yine kötü bir hayale inanılmasını bekliyor"