Hülya Karabağlı \ Medyafaresi.com Özel Haber-
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü E. Öğretim Üyesi Prof. Haluk Eyidoğan, 24 Ocak 2020 tarihinde 41 vatandaşın hayatını kaybettiği merkez üssü Elazığ’ın Sivrice İlçesi’nde olan 6.8’lik depremin ardından alınan önlemlerle bazı soru işaretlerini gündeme taşıdı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un bölgedeki yapıların yüzde 25'inin ağır ve orta hasarlı olduğuna ilişkin açıklamasına dikkat çeken Eyidoğan, orta ve ağır hasarlı binaların depremden sonra kullanılamayacağını belirterek, “Orta hasarlı yapılar güçlendirilemezse yıkılır.
Dolayısıyla kaç binlerce yapı yıkılacak ve tasfiye edilecek halen bilmiyoruz. Bu yüzde 25 orta ve ağır hasarlı yapı sayısına göre acaba kaç kişi şu anda barınma ihtiyacı duyuyor” diye sordu.
Depremden etkilenen Elazığ ve Malatya illerinin toplam nüfusunun 900 bine yakın olduğuna işaret eden Prof. Eyidoğan, “Kaç yapı var ve yüzde 25'i ne eder? AFAD ve Türk Kızılay bölgeye 30.853 çadır, 2.640 konteyner ve 46.000 yatak gönderdiğine göre herhalde barınma ihtiyacı duyan en az 40.000 kişi var” açıklamasını yaptı.
İTÜ Jeofizik Mühendisliği bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Haluk Eyidoğan’ın medyafaresi.com’a bölgede deprem sonrası alınan önlemlerle ilgili açıklamaları şöyle:
Depremden sonra Elazığ ve Malatya’da neler oluyor?
Google'a "Elazığ'da son durum ne?" cümlesini yazdığınızda bir kaç haber var. "Yine artçı deprem oldu" haberleri çoğunlukta. Bu depremin öncü depremlerini de sayarsak 2 binden fazla küçük deprem oldu. Bunlardan bir tanesi 5.1 büyüklüğünde 25 tanesi 4 ile 5 arasında. Artçı depremler Sivrice Gölü'nden Pütürge'ye kadar olan ortalama 60 km’lik alanda yayıldı ve azalmakla birlikte halen sürüyor.
AFAD’ın basın bildirleri sayfasından son verilere göre Elazığ’da 4 konteyner kentin kurulmasına karar verilmiş. Toplam konteyner sayısı 2.640 olarak belirlenmiş. Elazığ merkez Holpenk’te (Demirtaş) 1.006, Mornik Doğu Kent mahallesinde 900, Kesrik mahallesinde 480 ve Sivrice ilçesinde 254 konteyner kurulumuna başlanmıştır. Aşağı Holpenk (Hankendi)’de 1280 konteyner proje aşamasındaymış.
Bu konteynırlar daha önceki deprem bölgelerinde gördüğüm kadarıyla 20 metrekare civarında. İki odası, bir banyo tuvaleti var. AFAD ve Türk Kızılay bölgeye 30.453 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 46.084 yatak, 102.083 97.403 battaniye, 3.244 uyku seti, 11.730 ısıtıcı ve 111.858 hijyen malzemesi sevk ettiğini yazmış WEB sayfasına. Çadırlardan gelen haberler iç açıcı değil.
Bakan Kurum'un yeni açıklamasına göre bölgedeki yapıların %25'i ağır ve orta hasarlı. Bilindiği gibi orta ve ağır hasarlılar depremden sonra kullanılamaz. Orta hasarlı yapılar güçlendirilemezse yıkılır. Dolayısıyla kaç binlerce yapı yıkılacak ve tasfiye edilecek halen bilmiyoruz. Bu %25 orta ve ağır hasarlı yapı sayısına göre acaba kaç kişi şu anda barınma ihtiyacı duyuyor? Depremden etkilenen Elazığ ve Malatya illerinin toplam nüfusu 900 bine yakın. Kaç yapı var ve %25'i ne eder? AFAD ve Türk Kızılay bölgeye 30.853 çadır, 2.640 konteyner ve 46.000 yatak gönderdiğine göre herhalde barınma ihtiyacı duyan en az 40.000 kişi var.
“Acaba kaç kişi çadırlarda”
Çocuklar, yaşlılar, kadınlar ve erkekler çadırlarda veya çelik konteynırlarda. Acaba kaç kişi çadırlarda ve konteynırlarda? Orta hasarlı olmasına rağmen evlerinde oturan var mı? Bu soğukta o insanlar şehirde ve köylerde ne yapıyor? Kaç aile başka yerlere göç etti? Oralarda insanlar bu soğukta, karda, kışta ne yapıyor haberimiz var mı? Şimdi burada benim yazdıklarımla ilgili konuların haber değeri yok mu? Var ise neden TV’lerdeki haberlerde falan duymuyoruz?
Pütürge’den Kahramanmaraş- İslahiye’ye doğru
Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ve Deprem Risk Bilimi uzmanı Dr. Tiegan Hobbs, Doğanyol, Elazığ depremiyle ilgili kısa bir süre önce önemli bir çalışmaya imza attı.
Deprem verilerinin geriye dönük incelemesinde 22 Aralık 2019 tarihinde ana depremden 33 gün önce ana depremin dışmerkezine yakın konumda Doğanyol civarında 4.9 büyüklüğünde bir depremle başlayan bir öncü deprem etkinliği oluştuğunu bulduklarını belirten deprem bilimciler “Deprem bölgesinin uydu verileri incelendiğinde Doğu Anadolu Fayı’nın Pütürge Fay parçasının orta kısmı boyunca en az 70 santimetre göreceli yer değiştirmeler yaptığı gözlenmiştir” demişti.
Doğu Anadolu Fayının bu depremden sonra uzun yıllardır sessiz olan ve Pütürge’den Kahramanmaraş- İslahiye’ye doğru olan parçasının daha fazla dikkat çektiğini ifade etmişlerdi.