Peki liderler bu dönemlerinde nasıl giyiniyorlar?
16 Nisan 2017’de yapılacak olan anayasa değişikliği referandumu için son bir aylık sürecin içine girdik. Liderlerse seçmenlerle buluşarak ikna çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu bir haftadır, Türkiye’nin farklı illerinde mitinglerde görüyoruz. MHP lideri Devlet Bahçeli ise referandum mitingi yapmıyor.
İşte liderlerin ‘referandum kreasyonu’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı son bir haftadır meydanlarda aynı kıyafetle görüyoruz. Erdoğan, siyah paltosu ve viyolet rengi atkısı ile halkın karşısına çıkıyor. Havaların soğuk olması sebebiyle paltosuz çıkmayan Erdoğan’ın kimi zaman beyaz kimi zaman da lila rengi gömlek giydiğini görüyoruz.
Peki Erdoğan’ın atkısındaki mor rengi insanlarda nasıl bir etki bırakıyor? Erdoğan’ın ruhsallığı ve farklılığı simgeleyen bu rengi neden sürekli kullandığı bilinmese de baskın olarak siyah renk paltonun otoriteyi simgelediğini söyleyebiliriz.
Başbakan Binali Yıldırım’ın da aynı şekilde sürekli siyah mont giydiğini görülüyor. Kimi zaman takım elbise ile vatandaşlara seslenen Yıldırım, sık sık ses kısıklığı yaşadığından beyaz atkısını yanından ayırmıyor. Siyah ve beyazı bir arada kullanan Yıldırım’ın yaratmak istediği algı ne? Siyah gibi koyu renkler, açık renklerle bir arada kullanıldığında resmi, mesafeli ve otoriter algılanmaya yol açıyor diyebiliriz. Yıldırım’ın diğer seçimleri ise koyu renk takım elbiseler oluyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise daha renkli seçimlerle karşımızda. Takım elbisesi koyu olsa da her seferinde farklı renk kravatı ile dikkat çeken Kılıçdaroğlu, mont giymeden seçmenleriyle buluşuyor. Peki kırmızı, mor, turuncu ve lacivert renkli kravatların etkisi ne? Morun farklılık, turuncunun cana yakınlık ve ulaşılabilirlik, kırmızının cesaret ve güçlülük, lacivertin ise akılcılığı temsil ettiği biliniyor.