Patronlar Kulisi'nden Ercan Öztürk’ün haberine göre, İBB seçimlerini kaybettikten bir süre sonra yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Murat Kurum, koltuğa oturur oturmaz ilk işi boğazdaki kaçak yapıları yıkmak oldu. Bakanlık, Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde izinsiz inşa faaliyetlerinin gerçekleştirildiği alandaki ruhsatsız, kaçak yapılar ve iskanlı yapıdaki eklentilerle ilgili yıkım kararı aldı. Boğazdaki yıkım iki gün sürdü. Bakan Murat Kurum yıkımla ilgili olarak, ‘’Burada 'basit tadilat' diye izin veren, bu kaçak yapıların yapılmasına müsaade eden kim? Biz bunu görmüşüz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak tespit etmişiz, Buna rağmen duymazlıktan gelmişler, görmezlikten gelmişler ve biz onların bu aymazlığı karşısında, bu vurdumduymazlık karşısında gidip kaçak yapıların yıkım işlemini başlattık’’ açıklaması yaptı.
ZARRAB'IN KAÇAK YALILARININ AKIBETİNİ SORDU
17 Aralık yolsuzluk operasyonunun kilit ismi Reza Zarrab'ın Kanlıca'daki yalılarının ve Kandilli'deki köşkünün Mayıs 2015'ten bu yana aslına uygun hale getirilmesi bekleniyordu. Korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilen tarihi yapılardaki yasa dışı imalatlar için alınan yıkım kararları hayata geçirilmemişti. Konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü sessizliğini korurken, İBB Meclisi eski üyesi Hüseyin Sağ, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne başvurarak yıkım işlemlerinin akıbetini sordu. Sağ, Bakan Kurum’a CİMER üzerinden, ‘’Sayın Murat Kurum; Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içerisinde bir takım izinsiz inşai faaliyetlerin gerçekleştiği tespit edilmiş ve ruhsatsız yapılar bakanlığınızca mühürlenmişti. Neticede yıkıldı. Aşağıda şikayet sahibi benim mahkeme kararları açık, Cumhurbaşkanımız Rıza Zarrab'ı ‘’Casus Reza’’ diye eleştirmişti. Yıkımlar neden yapılmıyor? Tarafınızdan yıkımların yapılmasını arz ediyorum’’
KİSİNDE DE YIKIM KARARI VAR!
CİMER’E gönderilen dilekçenin devamında ‘’Beykoz İlçesi, Kanlıca Mahallesi, 116 ada, 4 ve 5 parsellere ilişkin İlk şikayetimin üzerinden 30 ay geçmiş. ‘Yıkım için ihaleye çıkacağız’ cevabınızın üzerinden 12 ay geçmiş. Yıkılması gereken yapının yüksekliği 15 metre. Belediye kendi imkanları ile yıkabilir. İBB Encümeni ve Mahkeme kararı ile yıkılmasına kesin karar verilen yapının yıkım kararının uygulanmaması görevi kötüye kullanmaktır ve hapis cezası gerektiren bir suçtur. Yine aynı kişiye ait. Ceza davası süren ancak İBB encümeni tarafından alınmış yıkım kararı bulunan Üsküdar Kandilli 174 pafta 958 ada 1 parsel bulunan İl Kültür Varlığı olarak korunması gereken taşınmaz da yaptırdığı tadilatın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırı olduğu belirtiliyor. İddianamede taşınmazın kat yüksekliklerinin değiştirildiği, 2. bodrum katın büyütüldüğü, zemin kat seviyesine arka cepheden ilave yapıldığı belirtilerek, bu tadilat için Koruma Bölge Kurulundan izin alınmadığı anlatılıyor. İddianamede her iki şüphelinin, 'İmar kirliliğine neden olmak' ve 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa' muhalefet suçlarından 10'ar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor. Bu bina şu an boş içi işgali değil. Neden yıkılmıyor? Gereğinin ivedilikle yapılmasını rica ediyorum’’ ifadelerine yer verildi.