Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekillerine bilgi vere Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, bu yıl 31 bin 538 şikayet başvurusu aldıklarını bildirdiler. RTÜK’e yapılan şikayetlerin içeriğine dair dikkat çekici veriler de paylaşıldı.
Şikayetlerin yüzde 12,6’sının, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verici yayınlar hakkında olduğu belirtilirken, yüzde 11,5'i kişileri eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı ya da iftira niteliğindeki içeriklere yönelik bildirilerden oluştu. Ayrıca, yüzde 7,9 oranında şiddeti özendirici ve kanıksatıcı yayınlar şikayet konusu olurken, yüzde 3,9’u haber bültenleri ve programlarının tarafsızlığına ilişkin ihbarlardan oluştu.Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, 1 Ocak’tan itibaren kadına yönelik şiddeti özendiren programlar konusunda daha sıkı bir denetim süreci başlatacaklarını duyurdu. Şahin, bu konuda haksız eleştirilere maruz kaldıklarını vurguladı.
Şahin, RTÜK olarak kendilerini anlatma fırsatını yeterince bulamadıklarını, sosyal medyada yer alan yanlış bilgilendirmeler sonucunda bir kamuoyu oluşturulduğunu dile getirerek, “Sanki ‘RTÜK, gündüz kuşağı programlarını koruyor, kolluyor ve bunlarla ilgili cezasızlık var’ gibi bir yanlış algılama var. Siz gündüz programına ne kadar karşıysanız ben de o kadar karşıyım. Fakat o kadar çok izlenen ve asla terk edilmeyecek ve vazgeçilmez olduğu bir dönem ki yayın kaldırılınca yerine neyin geleceğini bilmiyoruz” dedi.Şahin, bazı dizilere verilen yayın cezasının reyting arttırdığını öne sürdü. Örnek olarak, “Kızılcık Şerbeti” dizisine tarihin en ağır cezasını vermelerine rağmen, reyting rekorları kırdığını, bu nedenle de bazı yapımcıların “Bizim diziye de ceza verin” dediğini kaydetti.