Konuyla ilgili süreci köşesine taşıyan Sabah Gazetesi yazarı Şeref Oğuz, kararın Rusya’dan Türkiye’ye gelen turistleri zor durumda bıraktığını ileri sürdü.
İşte Oğuz’un bugünkü yazısı
Rus turiste sanal vize Cari açığa ilaç olarak turizmin katkısı, inanılmazdır. Çünkü 100 $ gelir için 1 $’dan az ithalat yeter. Hal böyle iken bu sezon Rusya’dan beklediğimiz 4 milyon turist için hayret verici bir "tuzak" hazırladık ve onların sosyal medyası, haberleşme platformunu yasaklayıverdik. Böylece Türkiye’den Rus facebook’una giriş engellendi. Türkiye’ye gelecek turistler ve halen ülkemizdeki Ruslar, kendi sosyal medyalarına ulaşamıyor.
110 MİLYON ÜYELİ SİTE
Peki gerekçe? vk.com adresini tıklayanlara "Ulaşmaya çalıştığınız internet sitesi İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi 02.05.2012 230 D. İş 230 D. İş sayılı kararı ile erişime engellenmiştir" mesajı sunuluyor. Şimdi acenteler ve Rus konuklarımız, yasağı nasıl aşacaklarını ve aileleriyle bedava haberleşebileceklerini araştırıyor. Yüzde 70’i Rus ve bizim de turizm müşterimiz olan 110 milyon üyeli siteyi yasaklayanların gerekçeleri "internet üzerinden bedava film içerikleri" şeklinde. Daha önce de içerik gerekçesiyle youtube’u uzun süre yasaklamıştık. Şimdi bindiğimiz dalı kesiyor ve vizeyi kaldırdığımız Rusya’ya sanal vize koyuyoruz. Bu sayede 4 milyon Rus turistten gelecek olan 4 milyar dolarlık cari açık can suyunu da riske atıyoruz.
RUS TURİST ŞİKAYETÇİ
Burada sorun, yasaklama refleksiyle atılan adımların toplumsal maliyetinin üzerinde fazlaca düşünülmüyor olmasıdır. İki yıl önce, içinde 400 bin Türk KOBİ’sinin de yer aldığı 39 milyon işletmenin e-ticaret platformu alibaba.com’u, iki üyesi birbiriyle davalı diye kapatmıştık. Rusya ile vizeleri kaldıran hükümetin vizyonu bir yanda... Rus misafirlerimizin sosyal ağını yasaklayanlar diğer yanda... Rus turist şikâyetçi, Türk turizmci şikâyetçi, rezervasyon iptalleri başladı bile... Olan, her zamanki gibi Türkiye’ye oluyor.