İŞTE STAR GAZETESİNİN 15 ŞUBAT'TAKİ HABERİ Cem Uzan helalleşti | Star TV ve star gazetesi kurucusu Cem Uzan, çalışanlarla helalleşmek için dün İkitelli'deki binaya geldi. Uzan, çalışanlar haklarını helal ettikten sonra ayrıldı... BAŞTA Telsim, Star TV ve star gazetesi olmak üzere Uzan Grubu şirketlerinin bulunduğu İstanbul İkitelli'deki binada, dün sabah saatlerinden itibaren Mali Şube Müdürlüğü, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ve ilçe emniyet müdürlüklerine bağlı ekiplerce güvenlik önlemi alındı. ŞİRKETLERE, yönetimin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından devralındığı bildirildi. Yeni yönetim sabah saatlerinden itibaren göreve başladı. Akşama doğru ise Star TV ve star gazetesi kurucusu Cem Uzan, binanın önüne geldi ve çalışanlar ile helalleşmek ve vedalaşmak istedi. CEM Uzan binanın dışından çalışanlar ile vedalaştı. Çalışanlar ise Cem Uzan'a haklarını helal ettiklerini söylediler. Daha sonra Cem Uzan İstanbul İkitelli'deki binanın önünden ayrıldı. Cem Uzan'a yönelik sloganlar atıldı. Ancak, binanın önünde herhangi bir arbede yaşanmadı. | Uzan şirketleri TMSF kontrolünde |
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan Grubu'na bağlı 219 şirketin yönetimini kontrolü altına aldı. Şirketleri dört gruba ayıran TMSF, alacakların tahsili için buna gerek duyulduğunu açıkladı... UZAN Grubu'na bağlı 219 şirketin yönetimi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) kontrolüne geçti. Dün sabah saatlerinde uygulanan kararla, aralarında Telsim, star gazetesi ve Star TV'nin de yer aldığı Uzan Grubu şirketlerinin bulunduğu binalarda, Mali Şube Müdürlüğü, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ve ilçe emniyet müdürlüklerine bağlı ekiplerce güvenlik önlemi alındı. Fon, şirketleri medya, GSM şirketi, çimento ve diğerleri olmak üzere 4 gruba ayırarak 5'er yönetici atadı. - TAHSİLAT İÇİN YAPILDI
FON, Uzan Grubu şirketlerine el konulmasıyla ilgili olarak bir de yazılı açıklama yaptı. Açıklama şöyle: 'İmar Bankası hakim ortaklarının, yakınlarının, yöneticilerinin ve onlar adına hareket edenlerin doğrudan veya dolaylı sahip oldukları veya kontrol ettikleri şirketler ile ilgili olarak bugün başlatılan işlem, kamu alacağının tahsili için Bankalar Kanunu'nun ve diğer ilgili kanunların amir hükümlerinin uygulanması mahiyetindedir.
- BANKA TEDBİR ALMADI
KAMUOYUNUN yakından izlediği gibi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), 3 Temmuz 2003 tarih ve 1085 zayılı kararı ile 'yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmeyen, alınması istenen tedbirleri almayan, faaliyetine devamı mevduat sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzeden Türkiye İmar Bankası T.A.Ş'nin (İmar Bankası) bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun 14. maddesinin 3 numaralı fıkrası uyarınca kaydırılmış' ve anılan bankanın yönetim ve denetimi TMSF'ye intikal etmiştir.
- GÖRÜNENİN 10 KATI
SÖZKONUSU kararın ardından, İmar Bankası'nın toplam mevduat yükümlülüğünün tespiti amacıyla yapılan incelemelerde, daha önce İmar Bankası'nda yapılan denetimlerde ve Banka'nın resmi kayıtlarında görünen mevduatın on katından daha fazla mevduat yükümlülüğünün olduğu, böylece dünya finans tarihinde eşine ender rastlanan bir para ve mal kaçırma operasyonunun gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.
- 7.5 KATRİLYON LİRA
KAYITDIŞI mevduat sahiplerinin ellerindeki belgeler ile çeşitli operasyonlar sonucunda tespit edilen Banka'nın gizli bilgisayar kayıtlarının karşılaştırılması ve gerçek hak sahiplerinin belirlenmesi amacıyla aylar süren çalışmalar sonucunda hesaplanan yaklaşık 7.5 katrilyon liralık tasarruf mevduatının hak sahiplerine peşin ve/veya vadeli olarak ödenmesi için gerekli kaynak TMSF tarafından T.C. Ziraat Bankası'na aktarılmıştır.
- MÜZAKEREYE GELMEDİ
TMSF'NİN Hazine'den borçlanarak sağlayıp mevduat sahiplerine aktardığı 7.5 katrilyon liralık bu kaynak, İmar Bankası'nın tasarruf sahiplerinden yüksek faiz vaadiyle toplayıp çok büyük kısmını kayıtlara almadan banka dışına çıkardığı, yani bankanın hakim ortaklarının malvarlığına aktardığı meblağı ifade etmektedir. Kamu adına 7.5 katrilyon liralık bu alacağın takip ve tahsili ile görevli bulunan TMSF'nin bugüne kadar yaptığı çalışmaların, mevcut ve yeni çıkarılan yasalar gereği uygulanan muhtelif müeyyidelere rağmen, İmar Bankası'nın hakim ortakları, bu borçlarını nasıl ve ne zaman ödeyeceklerine dair herhangi bir plan sunmadıkları gibi mutad zeminlerde bir araya gelip konuyu müzakere etmeye bile yanaşmamışlardır. İmar Bankası hakim ortaklarından kamu alacağının tahsili için uygulanan yasal müeyyideler bahane edilerek ve bazı insani duygular sömürülerek, kamu alacağının takip ve tahsili ile görevli kişi ve makamlara karşı acımasız kampanyalar düzenlenirken ve çalışanlarına ücret ödememelerinin sorumluluğunu kamu görevi yapan kişi ve organların omuzlarına yüklemeye çalışırken ücret dışındaki bazı büyük ödemeleri (RTÜK payları gibi) yapacak kaynağı rahatlıkla bulabilmektedirler. Görevliler tarafından tespit edilen buna benzer sayısız olay, kamu alacağının tahsili için uygulanan müeyyidelere rağmen, şirketlerden mal ve para kaçırıldığını göstermektedir. Bankalar Kanunu'nun ilgili hükümleri, Fon alacağının tahsilini imkansızlaştıran bu gibi durumların tespiti halinde, banka hakim ortaklarının, yakınlarının, yöneticilerinin ve onlar adına hareket edenlerin doğrudan veya dolaylı sahip oldukları veya kontrol ettikleri şirketlerin yönetim ve denetiminin ve yasada belirtilen ortaklık haklarının TMSF tarafından devralınacağını öngörmektedir.
- YASALAR İŞLETİLDİ
İMAR Bankası hakim ortaklarının, yakınlarının, yöneticilerinin ve onlar adına hareket edenlerin doğrudan veya dolaylı sahip oldukları veya kontrol ettikleri şirketler ile ilgili olarak bugün başlatılan işlem, kamu alacağının tahsili için Bankalar Kanunu'nun ve diğer ilgili kanunların amir hükümlerinin uygulanması mahiyetindedir.' |