Hükümete yakın Sabah gazetesi okur temsilcisi İbrahim Altay, geçen haftaki yazısında gazetede yayımlanan haberlerin kaçının imzalı kaçının ajanstan alındığını açıklayacağını duyurmuştu.
Altay, bu haftaki yazısında sonuçları açıkladı. Altay rakamları şöyle açıkladı:
“Geçtiğimiz hafta içinde Sabah gazetesinde 628, Günaydın'da 146, toplamda 774 haber yayımlanmış. Bu 774 haberin, sıkı durun, sadece 323'ünün altında ya da üstünde imza var.
Üstelik bu imzaların hepsi de gazetenin muhabir ya da editörlerine ait değil. 25 haber çeşitli ajansların imzasıyla çıkmış. 31 habere DIŞ HABERLER, 26 habere ANKARA, 8 habere SPOR SERVİSİ ve 2 habere de ne hikmetse SABAH imzası atılmış.
Bunları da çıkardığımızda muhabir imzasıyla yayımlanan haber sayısı 256'ya düşüyor. Yani: Sabah gazetesinde ve Günaydın'da yayımlanan haberlerin sadece yüzde 33'ünü muhabir ve editörler yapmış. Geri kalanı derleme ve toplama. Bazı ajans haberleri ve basın bültenleri olduğu gibi koyulmuş.”
İMZALI HABERLER NE KADAR ÖZGÜN
Yazısında “Peki imzalı haberlerin hepsini özgün sayabilir miyiz? Bu haberlerin hiçbirinin başka bir yerde bulunamayacağını iddia edebilir miyiz?” diye soran Altay şöyle devam etti:
“Elbette hayır! Şimdi de buna dair bazı örnekler verelim:
22 Ocak Pazartesi günü yayımlanan 2 Yıllık Evlat Hasreti Bitti başlıklı haber tam dört gün önce başka bir gazetede başka bir muhabirin imzasıyla yayımlanmış.
23 Ocak Salı günü yayımlanan 3 Koca 3 Vahşet başlıklı 3 imzalı haberin yarısı 2 gün, diğer yarısı da 1 gün önce başka mecralarda yayımlanmış.
24 Ocak Çarşamba günü yayımlanan ABD'de İstifa Depremi, önceki gün çeşitli internet sitelerinde dolaşıma girmiş.
25 Ocak Perşembe günü yayımlanan THY Penguen ve Aslanları Uçurdu başlıklı haber bir gün önce internette yayılmış.
26 Ocak Cuma günü Kültür-Sanat-Magazin (ne demekse) sayfasında yer alan Hande Yener'e Koruma Reddi başlıklı haber bir gün önce başka bir gazetede imzalı olarak çıkmış.
27 Ocak Cumartesi günü 3. sayfada kendisine yer bulan Bombacı Oğul haberi önceki gün başka bir gazetede muhabir imzasıyla yayımlanmış.
28 Ocak Pazar günü yayımlanan Uyuşturucu Ararken Kobra Zehri Buldular başlıklı haber bir gün önce bir ajans kaynak gösterilerek ve muhabir imzasıyla internet sitelerinde yer almış.”
“ÜZÜCÜ OLAN ŞU…”
Sabah okur temsilcisi Altay “Elbette bu tespitlerin hepsi muhabirlerin bu haberleri kendi araştırmalarıyla bulmadıklarını göstermiyor. Bazen yazı işlerindeki gecikmelerden dolayı haberin gazeteye çıkması da zaman alabiliyor. Djital öncelikli yayınlar muhabirlerin işini zorlaştırıyor. Ama durum böyle ve buna dair daha onlarca örnek verebilirim. Muhabirlerin daha önce çıkmış haberlere kendi araştırmalarını ekledikleri haberler de var, onlar iyi. Üzücü olan ise şu: Bazı mükerrer haberlerde bazı ek bilgiler yer alırken çoğunda zaten internette ya da ajansların sayfalarında bulunabilen metinler nokta ve virgülüne dahi dokunulmadan yayımlanmış” dedi.