Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzales Casals, gece de ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ten övgüyle söz edip, onun heykelinin Amerika kıtasında ilk olarak ülkesinde dikildiğini söyledi.
Geceye Büyükelçisi Alberto Gonzales Casal'ın yanı sıra Sanat Köyü'nün yöneticisi mimar Cenap Tezer, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Maliye eski bakanlarından Sümer Oral, devlet sanatçısı dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay, Küba'nın Ankara Büyükelçiliği çalışanları ve Muğla'da yaşayan Kübalılar'ın da aralarında bulunduğu 400 kişi katıldı.
Gecede şair Ataol Behramoğlu, 1500'lü yıllarda Güney Amerika'daki din ve sömürgecilik üzerine kısa hikayeler anlatarak Kübalılar'ın verdiği mücadeleyi ve Küba halkı tarafından bir devrim önderi, düşünce adamı olarak kabul edilen ve savaş meydanında vurularak öldürülen şair Jose Marti'nin İngilizce, Fransızca ve Rusça'dan çeviri şiirler ile kendisinin Küba ile ilgili yazdığı şiirleri okudu.
KÜBALI BÜYÜKELÇİ: KARANLIĞIN DİLİNİ KONUŞMAK İSTEMİYORUM?
Türkçe "İyi akşamlar. İyi ki geldiniz. Teşekkür ederim" diyen ve daha sonra konuşmasına İspanyolca devam eden Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzales Casals, "Bugün akşam İngilizce'de konuşmayacağım. Çünkü karanlığın dilini konuşmak istemiyorum. O yüzden konuşmamı İspanyolca'dan Türkçe'ye çeviri yaptırıyorum. Buradaki geceyi daha da renklendiren hem bu tarih bilinci hem de şiirler. Burada oldukça etkilendiğim bir sınıf var. Bodrum'daki bu güzel yerde bizimle birlikte olan sizlere tekrar teşekkür etmek istiyorum" dedi.
ATATÜRK'E ÖVGÜ
Bodrum ve Küba'nın pek çok ortak yanı bulunduğunu dile getiren Küba Büyükelçisi Alberto Gonzales Casals, "En büyük fark ise Bodrum denizinin Küba'dan daha soğuk ama insanlarının aynı sıcaklıkta olması. Sizleri Küba'ya davet ediyorum. Orada da Bodrum'un plajları gibi yerleri görebilirsiniz. Burada edebiyat, şiir ve Küba'dan konuştuk. Küba'da Nazım Hikmet'in şiirleri çokça biliniyor. Yani dil bir engel teşkil etmiyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün kitapları da Fidel Castro ve Che Guevara tarafından okunmuştur. Bu iki ülke arasındaki sağlam bir ilişkiyi gösteriyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün Amerika kıtasında heykeli ilk olarak Küba'da dikildi. Bu Küba ile Türkiye arasındaki dostluğun güzel bir göstergesi. İki ülke arasındaki fiziki mesafe dışında duygusal anlamdaki yakınlığı gösteriyor bize. Bizim pek çok Jose Marti'miz, pek çok Mustafa Kemal Atatürk'ümüz, pek çok Nazım Hikmet'imiz var. Önemli olan bu" diyerek, sözlerini yine Türkçe olarak "Teşekkürler dostum" diyerek bitirdi.
Konuşmaların ardından Bodrum Fotoğraf Sanatçıları Derneği Kumkuat Fotoğraf Çalışma Grubu tarafından Küba'da 2015-2016 yıllarında çekilen fotoğraf ve videolardan oluşan sunum Mehmet Uyargil tarafından yapıldı.
Cenap Tezer, Kumkuat Grubu üyelerinden Ayşe Özalp, Nuran Akkılıç Kansu, Mehmet Uyargil ile birlikte Küba'da yaşadıkları anıları konuklarla paylaştı.
Küba Dostluk Gecesi, Kübalı De Sol Müzik Grubu'nun Latin şarkılarının yer aldığı bir saatlik konser ile sona erdi. Büyükelçi Casals ve elçilik çalışanları, geceyle katılanlarla bol bol dans etti. Büyükelçi Casals'ın Latin danslarındaki ustalığı dikkat çekti.
dha