Edirne’nin Keşan ilçesindeki Saros Körfezi’ne BOTAŞ tarafından yapılmak istenen Saros FSRU Gemi Liman ve Boru Hattı Projesi, Edirne İdare Mahkemesi'nin ÇED kararını iptal etmesine rağmen sürerken; körfezin siyaha bütünmesine neden olan bir işlemin görüntüleri paylaşılmış, denize zift döküldüğü öne sürülmüştü.
Boru Hatları Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Saros Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) projesi kapsamında "denize zift akıtıldığı" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, Saros FSRU projesinin Marmara Bölgesi başta olmak üzere tüm Türkiye'nin enerji arzına katkı sağlayacağı ileri sürüldü.
BOTAŞ'ın çevre hassasiyetiyle faaliyetlerini yürüttüğü iddia edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ülkemizin menfaatleri doğrultusunda bu denli hayati öneme sahip ve enerji rekabetinde ülkemizin elini güçlendirecek bu projenin, halkımıza doğru bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Bugün çeşitli mecralarda haber olarak karşılık bulan video, maksatlı olarak gerçekdışı anlamıyla sunulmuştur.
Zira, yayın organlarınca 'denize zift akıtılıyor' şeklinde aktarılan olay, proje kapsamında deniz tabanına yapılan işlem esnasında deniz kumunun basınçla yüzeye çıkmasından ibarettir. Bu işlem sırasında yalnızca basınçlı deniz suyu kullanılmakta olup hiçbir katkı maddesine yer verilmemektedir.
Çevre bilinci konusunda kuruluşumuzla aynı hassasiyeti taşıyan vatandaşlarımızın, bu ve bunun gibi maksatlı, örgütlü ve çıkar grupları tarafından manipüle edilen girişimler konusunda da hassasiyet göstereceklerine inancımız tamdır."