Abone Ol

Şeker mücadelesinde ilk zafer: Alpullu arazisinin satışı iptal

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı başlatılan mücadele ilk sonucu verdi. Alpullu Şeker Fabrikası’na ait 21 bin dönümlük arazinin satışı iptal edildi.

Şeker mücadelesinde ilk zafer: Alpullu arazisinin satışı iptal

Türkiye Şeker Fabrikaları’nın Tekirdağ sınırları içinde bulunan 21 bin 671 metrekare arazisinin ihaleyle 10 Nisan’da özelleştirileceği duyurulmuştu. Şeker işçilerinin, üreticilerinin, çiftçilerinin özelleştirme girişimine karşı aylardır yürüttüğü mücadele ilk sonucunu verdi.

Resmi Gazete’de dün yayımlanan karara göre, Alpullu Şeker Fabrikası’na ait bölge şefliğinin de içinde bulunduğu arazinin satışı iptal edildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “29 Mart 2018 Tarih ve 30375 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan ve son teklif verme tarihi 10 Nisan 2018 Saat: 14.00 olan; Tekirdağ İli, Muratlı İlçesi, Kurtpınar Mah. 588 Ada ve 1 No.lu Parselde bulunan 21.671,72 m2 yüzölçümlü taşınmazın satış ihalesi Şirketimiz tarafından iptal edilmiştir” denildi.

Özelleştirmeye karşı başlatılan mücadelenin ardından atılan bu adımı hem Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök hem de siyasi partilerin temsilcilerine sorduk.

‘AYNI ADIM FABRİKALAR İÇİN DE ATILMALI’

Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök: Tekirdağ’daki arazinin satışının iptal edilmesiyle bir yanlıştan dönüldü. Bizler Türkiye’de pancardan daha çok şeker üretilsin diyoruz ve bunu kullanalım istiyoruz. İhracat yapacakken ithal eder duruma gelmeyelim! Eğer bir özelleştirme söz konusu olursa kesinlikle fabrikalar kapanır. Tekirdağ’daki arazinin satışının iptal edilmesini doğru buluyoruz. Ancak özelleştirilmesi düşünülen fabrikalarımızda da aynı adımı bekliyoruz.

‘ÖZELLEŞTİRMEDEN TAMAMEN VAZGEÇİLSİN’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: 14 şeker fabrikası hâlâ özelleştirme kapsamında yer alıyor. Bu fabrikalarımızın satılmaması gerekir. Çünkü bu fabrikaların tek başına özel sektör tarafından işletilme olanağı yok. Buralar insanların iş, aş ve ekmek kapısıdır. Pancar stratejik bir üründür. Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait Tekirdağ’daki Alpullu Şeker Fabrikası arazisinin satışının iptali doğru bir karardır. Alpullu Şeker Fabrikası aynı zamanda Cumhuriyetin ilk şeker fabrikasıdır. Buranın aynı zamanda sanayi müzesi olarak da geleceğe taşınması şart. Yalnızca fabrika olarak görmemek lazım. O yüzden doğru bir adım ancak bizler özelleştirmeden tamamen vazgeçilmesini istiyoruz. Umarım ki bütün şeker fabrikalarının özelleştirme için satışı kısa süre içinde durdurulur.

‘TEYAKKUZ HALİ DEVAM ETMELİ’

Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan: Atılan bu adımı olumlu ancak bir erteleme gibi görünüyor. Yalnızca bir fabrika ya da arazisi değil tüm fabrikalarımız için özelleştirmeden vazgeçilmelidir. Tekirdağ’da özelleştirmeye karşı önemli mücadele yürütüldü ve bu mücadele sonuç verdi. Demek ki mücadele edince başarı elde ediliyor. Şeker-İş Sendikası ile Pankobirlik ele ele verdiği zaman ve toplumsal destek de sağlandığı zaman başarılı kazanımlar elde edileceğinin kanıtı oldu. Fakat bu yeterli değil. Mücadele bir rehavete yol açmamalıdır. Özelleştirme durdurulana kadar teyakkuz hali devam etmeli. Pancar üreticisi, sendikalarımız ve siyasi partiler bu işin peşini bırakmamalıdır. Vatan Partisi tüzüğünde özelleştirmeye karşı çıkan tek partidir. Bu yüzden fabrikalarımızın özelleştirilmesine karşı mücadeleyi asla bırakmayacağız.

4 FABRİKANIN SATIŞI İÇİN SON TEKLİF BUGÜN

Tekirdağ’daki arazinin satışının iptali ile geri adım atılsa da 21 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 14 şeker fabrikasından Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat fabrikalarının ihalesi için son teklif günü bugün. Ayrıca Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu ve Turhal fabrikaları için 11 Nisan’a, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş fabrikaları için 18 Nisan’a kadar teklif verilebilecek.

(Aydınlık)