KONYA'da yürütülen 'Okyanus' operasyonunun üçüncü dalgasında 'ihaleye fesat karıştırdığı', 'reşvet aldığı' ve 'çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi' olduğu iddiasıyla 33 kişiyle gözaltına alınan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın konutunda yapılan aramada yatak odasında bulunan döviz ve Türk parası olarak yaklaşık 1 milyon YTL'ye el kouldu. Rektör Okudan ve bazı zanlıların müvekkilleri olduğunu söyleyerek sorguya katılmak isteyen iki avukata, kendilerinin de 'şüpheli' olduğu ve haklarında işlem başlatıldığı söylenerek izin verilmedi.
Merkezi Konya'da bulunan ve 12 ilin doğal gaz dağıtımı şirketinen sahipleri arasında bulunan Okyanus Grubu'na yönelik olarak düzenlenen operasoynun üçüncü dalgası pazartesi günü saat 05.00'da 8 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Operasyonda, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Süleyman Okudan, Numune Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Rıza Sarıbabıçcı, Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürü Atilla Çalışkan'ın da aralarında bulunduğu toplam 34 kişi gözaltına alındı.
Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde sorgulanan zanlılar bu sabah saat 07.00'da Numune Hastanesi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Şubenin nezarethanesi yetmeyince bazı zanlıların Lalebahçe Semti'ndeki Terörle Mücadele Şubesi nezarethanesinde tutuldu.
Soruşturma çerçevesinde bu sabah Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Özkağnıcı ile ondan önce dekanlık yapan Prof.Dr. İnci Mevlütoğlu da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne çağrılarak ifade verdi. Bu profesörlerin de soruşturmaya dahil edilebileceği belirtildi.
VİLLADA 1 MİLYON
Operasyonda gözaltına alınan zanlıların sorgusu devam eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Süleyman Okudan'ın, Meram İlçesi Eğitim Fakültesi Kampusu'nda bulunan ve Rektörlük Lojmanı olarak kullanılan villaya baskın yapan polis detaylı arama yaptı.
Villada bazı önemli evrakla birlikte, yatak odasında yüksek miktarda para bulundu. Yatak odasındaki çekmecelerde saklanan ve yarısından fazlası dolar ve euro olmak üzere yaklaşık 1 milyon YTL tutarında paraya, rüşvet parası olduğu iddiasıyla polis el koydu.
AVUKATLARI 'ŞÜPHELİ' DİYE
Rektör Prof. Dr. Okudan ile diğer zanlıların müvekkilleri olduğunu söyleyen avukatlar bu sabah Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne giderek onlarla görüşmek ve sorguda bulunmak istedi. Aukatlardan bazılarına izin verilirken, bazılarına da soruşturmada kendilerinin de 'şüpheli' olarak adlarının geçtiği söylenerek izin verilmedi.
Konya Barosu eski Başkanı Hasip Şenalp ve yerel Kon TV sahibi Ahmet Özer'in de aralarında bulunudğu bazı avukatların soruşturmada 'şüpheli' olarak adlarının geçtiği bunun kendilerine tebliğ edildiği ve haklarında önümüzdeki günlerde yasal işlem başlatılacağı ileri sürüldü.
KENDİ KENDİNE İHALE
Gözaltına alınan 34 kişi arasında bulunan Kahramanmaraş Devlet Hastanesi'nde radyoloji uzmanı olarak görev yapan Dr. Bekir Börekçi hakkında ise şaşırtan iddialar ortaya atıldı. Bu iddiaya göre Dr. Börekçi, kardeşi Ahmet Börekçi ile birlikte tıbbi görüntüleme cihazları satan şirket kurdu ve görev yaptığı hastanenin ihale komisyonunda görev alarak kendi şirketi üzerinden cihaz sattı.
Dr. Belir Börekçi'nin ortağı olduğu şirkete hastaneden ihaleler verildiği, görüntüleme cihazlarının Türkiye dağıtımı da Okyanus Şirketler Grubu'nun yaptığı belirtildi.
BİLİRKİŞİ HEYETLERİ
Soruşturma kapsamında, yapılan ihalelerle ilgili uzmanlardan oluşan bilirkişi heyetleri oluşturuldu. Bilirkişilerin verdiği raporlarda, zanlıların yaptıkları işlemlerin yasal olmadığı açıkça belirtildi.
Yaklaşık 3 yıldır sürdürülen çalışmalarda teknik takip, video kaydıyla izleme, telefon dinleme yapıldı. Soruşturmada yakalama emrini veren Adana Cumhuriyet Savcılığı'nın elinde dönen rüşvet çarkı ve yapılan usulsüzlüklerle ilgili video kayıtları ve deliller olduğu kaydedildi.
BAŞHEKİM TEDAVİ ALTINDA
Gözaltında bulunan zanlılardan Numune Hastanesi Başhekimi Dr. Rıza Sarıbabıçcı dün saat 19.30 sıralarında sorgulanmak üzere nezarethanede beklerken rahatsızlandı. Hemen başhekimliğini yaptığı Numune Hastenis'ne götürülen Dr. Sarıbabıçcı, Yoğunbakım Servisi'nde tedaviye alındı.
Sağlık durumunun iyiye gittiği belirtilen Dr. Rıza Sarıbabıçcı'nın avukatı Bahadır Dilek, müvekkilinin geçen yıl açık kalp ameliyatı olduğunu, yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunduğunu söyledi.
2 ZANLI HACDA BULUNUYOR
'Okyanus' operasyonunun üçüncü dalgasında gözaltına alınmak üzere aranan Karaman Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yunus Ağralı, Karaman Devlet Hastanesi Müdürü Ali Aktaş, Konya'da Okyanus Şirketler Grubu yöneticisi Zafer Öztürk, Şanlıurfa'da şirket yöneticisi Mehmet Emin Süt ve Ankara'da şirket yöneticisi Mehmet Kaya bulunamadı.
Polisin her yerde aradığı bu zanlıların Başhekim Yunus Ağralı ile Hastane Müdürü Ali Aktaş'ın hacda bulunduğu, diğerlerinin firarda olduğu belirtildi.
Bu arada gözaltında sorgulanan 34 kişi, sorgularının tamamlanmasının ardından Adana'ya gönderilecek. Adana Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak olan ve Adana Cumhuriyet Savcılığı'nın emriyle gözaltına alınan 34 zanlının perşembe günü Adana'ya götürülmesi bekleniyor.
İşte gözaltındakiler
OKYANUS operasyonunun üçüncü dalgasında gözaltına alınan 34 kişi şunlar:
Süleyman Okudan (Selçuk Üniversitesi Rektörü), Bekir Börekçi (Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Doktoru), Ahmet Börekçi (Şirket ortağı, kardeşi), Gökhan Yıldız (Konya Ereğli Devlet Hastanesi'nde memur), Prof.Dr. Mustafa Avcı (Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Nusret Argun'un hukuk danışmanı), İsmet Tolu (Konya Numune Hastanesi Radyoloji doktoru), Anıl Serin (Konya Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimi), Veysel Güler (Adana'da avukat), Rıza Sarıbabıçcı (Konya Numune Hastanesi Başhekimi), Engin Şahin (Adana Devlet Hastanesi'nde doktor), Müşteba Sevil (Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimi), Suat İyilikli (Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Müdürü), Üzeyir Durmuş (Selçuk Üniversitesi Sağlık Kültür Daire Başkanı), Ahmet Atilla Çalışkan (Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürü), Burhanettin Hançer (Konya'da telefon satışı yapan işyeri sahibi), Ahmet Sahar (Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı), Ekrem Kırmızıtaş (Meram Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü), Hasan Atılgan (Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü İhale Komisyonu üyesi), İbrahim Genç (Konya Vakıflar Bölge Müdürü), Mehmet Araba (Konya Vakıflar Bölge Müdürülüğü ihale komisyonu üyesi), Mehmet Tacettin Akdeniz (Konya'da doktor), Mehmet Yavuz (Karaman Devlet hastanesi Müdür Yardımcısı), Mustafa Parlayıcı (Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı), Orhan Battır (Konya Numune Hastanesi Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu üyesi), Sadıkhan Gökmen (Konya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ihale komisyonu üyesi), Salih Şevket Yılmaz (Konya'da doktor), Şaban Ekici (Vakıflar Bölge Müdür yardımcısı), Yunus Özcan (Meram Belediyesi ihale komisyonu üyesi), Mustafa Tuncer (Konya'da Okyanus Grubu şirket yetkilisi), Nuri Derebay (Okyanus Şirketler Grubu yöneticisi), Mehmet Demiröz (şirket yetkilisi), Hasan Hüseyin Yumuk (Konya İl Özel İdaresinde memur), Mustafa Cem Algun (Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi), Cavit Zinnur (Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürü)
Adıyaman'da şirket yöneticisi Abdülmecit Bilgiç, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.
-----KUTU 2-----
Birinci ve ikinci dalgada neler oldu
OKYANUS Şirketler Grubu'na karşı yapılan operasyonun ilk dalgasında polis, Okyanus Şirketler Grubu'nun Konya'da genel merkezi, Nusret Argun ve yöneticilerin evleri ile şirketin iş yaptığı Konya Selçuk, Afyonkarahisar Kocatepe ve Kütahya Dumlupınar üniversitelerine girerek arama yaptı. Aramalarda, bilgisayar ve dökümanlara el konuldu.
26 Nisan 2008 günü 'suç örgütü kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet vermek, tehdit, baskı, şantaj ve sahtkecilik' iddialarıyla başlatılan operasyonun birinci dalgasında gözaltı yapılmadı. Polis, şirketin ihalelere girdiği 11 ilde sadece evraklara ve bilgisayarlara el koydu.
İKİNCİ DAGADA GÖZALTI VE TUTUKLAMA
Operasyonun ikinci dalgasında ise polis gözaltılarını gerçekleştirdi. 23 Eylül günü sabaha karşı eş zamanlı olarak yapılan operasyonda, Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürü Dr. Mustafa Mete, Okyanus Şirketler Grubu İnsan Kaynakları Uzmanı ve Atatürkçü Düşünce Derneği Konya Şube Başkanı Arif Aytürk'ün de aralarında bulunudğu 41 kişi gözaltına alındı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edilen şüphelilerden Argun, Mete, Aytürk ile birlikte toplam 21 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu.
-------KUTU 3 ---------
Rektör Okudan kimdir?
OKYANUS operasyonunda gözaltına alınan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Süleyman Okudan, 1982 yılında Ankara Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Selçuk Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisas yaptı. 1999 ylında profesör olan Süleyman Okudan, 13 Kasım 2003 tarihinde Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü'ne atandı. 50 yaşındaki Prof. Dr. Süleyman Okudan, geçen yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ikinci kez rektörlüğe getirildi. Evli ve 2 çocuk babası olan Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde ailesinden miras kalan arazileri bulunuyor.
---------KUTU 4--------
Fotokopiden, büyük servete
KONYA Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin Okyanus Şirketler Grubu'na karşı, 'suç örgütü kurmak', 'ihaleye fesat karıştırmak', 'rüşvet vermek', 'tehdit, baskı, şantaj ve sahtkecilik' suçlamasıyla 26 Nisan günü başlattığı operasyonda, şu ana kadar 21 kişi tutuklandı. Tıbbi malzeme ticareti, temizlik ve güvenlik hizmeti, yemek servisi, turizm ve inşaat sektörleriyle doğalgaz dağıtımında faaliyet gösteren Okyanus Grubu'nun toplam 130 ihalede devleti yaklaşık 350 milyon YTL zarara uğrattığı iddia edildi.
1990'lı yılların başında Tıp Fakültesi kampusunda fotokopi çektiği, ardından ticarette basamakları hızla tırmanan 49 yaşındaki Nusret Argun'un sahibi olduğu Okyanus Şirketler Grubu'nun bugün yaklaşık 2.5 milyar dolarlık varlığa sahip olduğu ileri sürülüyor.
-----KUTU 5 -----
Okyanus Grubu
Okyanus Grubu'nun internet sitesinde yer alan şirketin tarihçesinde, grubun geçmişi şöyle anlatılıyor:
"1984 Okyanus Grubu, Nusret Argun'un girişimiyle kuruldu.
1990 Servis hizmetlerine yönelen Grup, kamunun catering ve endüstriyel temizlik işlerini üstlendi. Başarıyla yol aldığı bu alanda bugün, dört bin kişi istihdam etmektedir.
1992 Sağlık alanındaki çalışmalarına 'Nobel' markasıyla adım atan Grup; Siemens Tıp Çözümleri'nin Türkiye'deki çok önemli bir partneri haline geldi. Nobel Medikal, bugün çok sayıda radyoloji merkezi sahibi ve işletmecisidir.
1998 Sağlık alanında önemli yatırımlar yapan Grup, fizik tedavi alanında ülkemizin örnek gösterilen hastanelerinden biri olan "Konya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesiöni tamamladı.
PVC esaslı levha ve kapı üretimi yapan Ser Group A.ş.'ye ortak olan Okyanus Grubu; zamanla katılım payını % 90'a kadar çıkardı. Başarılı üretim faaliyetleri ve bir çok ülkeye ihracatıyla ülkemiz ekonomisine katkılarını sürdürmektedir.
2000 Tamamladığı 230 yatak kapasiteli, 22.500 m2 kapalı alana sahip 'University Hospital'ı devrederek Başkent Üniversitesi'ni, Konya'ya kazandırdı.
2003 Türkiye'nin ulusal enerji politikası gereği, doğal gaza yönelmesiyle Okyanus Grubu, bu alanda da yatırımlara başladı. "Energazöa ortak olan Grup; Konya, Denizli, Konya-Ereğli, Karaman, Antalya, Niğde-Nevşehir, Erzincan, Uşak ve Çorum kentlerinde, çalışmalarını hızla sürdürmektedir. Bugün Energaz'ın girişim ve çabalarıyla Türkiye'de doğal gaz kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.
2006 Grup, 58.800 m2'lik 'Konya Tesco Kipa Alışveriş Merkezi' inşaatını, yedi ay gibi kısa bir zamanda, anahtar teslimi tamamladı.
Okyanus, en iddialı yatırımı olan Dedeman Konya Convention Center ile turizm sektörüne adım atarak Konya'nın 420 yatak kapasitesine sahip, ikinci beş yıldızlı otelini hizmete açtı.
Konya Selçuklu Konut ve Ticaret Merkezi ve Meram Yeniyol Konakları Projeleri ile konut sektörüne de yatırım yapan Grup; inşaat kalitesi, yeni ve hızlı yapım teknikleriyle sektöre yeni bir nefes getirdi.'