Abone Ol

Boğaziçi Köprüsü'nün adı değişti... 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplantı sona erdi. Toplantıya ilişkin açıklamayı Başbakan Binali Yıldırım yaptı. Yıldırım önemli açıklamalarda bulundu.

Boğaziçi Köprüsü'nün adı değişti! İşte yeni ismi

BAŞBAKAN'IN KONUŞMASINDAN ÖNEMLİ BAŞLIKLAR

MUTABAKAT İÇİNDEYİZ

Genel Başkanlarla fikir birliği içindeyiz. Kısa vadede alıncaka önlemler dışında yeni anayasa içinde bir anlayış birliği içinde olduğumuzu gördük.

Sistemin tıkanmasının doğurduğu olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak için küçük ölçekli bir anayasa değişikliği mutabakatla yapılabilir. Ancak tamamen yeni anayasanın yine bütün partilerin katılımıyla hazırlanması konusunda da görüş birliği olduğunu gördük ve bu konuda süreci devam ettirme kararı almış bulunuyoruz.

20 Temmuz tarihinde aldığımız OHAL ilanıyla ilgili uygulamaları ve hazırlıkları gözden geçirdik. Milletimiz OHAL'i niçin ilan ettiğimizi gayet iyi biliyor. OHAL'i devlet millete değil, kendisine ilan etti. Sebebi de 15 Temmuz'da silahlı FETÖ'nün darbe girişimidir. Bu girişimin doğurduğu sonuçları ortadan kaldıracak düzenlemeleri süratle yapmak bu OHAL'in en önemli nedenidir. Bunun dışındaki konularda ülkede olağan üstü bir hal mevcut değildir.

YENİ KHK'LAR

OHAL yetkisine dayanarak ilk KHK, 23 Temmuz 2016'da yayınladık. Bunun gereği olan tüm iş ve işlemler eksiksiz yerine getirilmiştir. Bugünkü toplantıda yeni KHK ile ilgili konuları görüştük.

Buna göre Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı tam anlamıyla İçişleri Bakanlığı'na bağlanacaktır.

İstanbul ve Ankara'da birer şehitler anıtı kurulması bugünkü Bakanlar Kurulu'nda kararlaştırdığımız diğer bir konudur.

Boğaziçi Köprüsü'nün adının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmesine karar verilmiştir.

15 Temmuz'da mağduriyete uğrayan vatandaşlarımıza devlet olarak sahip çıktık.

Bu millet kendine yapılan ihaneti olduğu gibi, kendisi için hayatını ortaya koyanları da asla unutmaz. Hükümet olarak Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimi yanında bu tür tehditlere bir daha maruz kalmaması konusunda kararlıyız.

BAĞIŞ HESAPLARI AÇILDI

15 Temmuz'da mağduriyete uğrayan vatandaşlarımıza devlet olarak sahip çıktık. Şehitlerimizin yakınları için bağış hesapları açıldı.

Bu millet kendine yapılan ihaneti olduğu gibi, kendisi için hayatını ortaya koyanları da asla unutmaz. Hükümet olarak Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimi yanında bu tür tehditlere bir daha maruz kalmaması konusunda kararlıyız.

Türkiye'nin 100. yıl hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığı bugün 15 Temmuz'a göre, kat be kat daha fazladır. Darbe girişimiyle ülkemize diz çöktüreceklerini sananlar, yanıldıklarını görmüşlerdir.

Kısa vadedeki adımlardan kastımız şudur, bütün partilerin hedefi yepyeni bir anayasa yapmak. Darbelerden kalan anayasadan ülkemizi kurtarmak, bugünün ihtiyaçlarını karşılayacak bir anayasa yapmak. Bu bütün partilerin taahhüdüdür. Ancak 59-60 madde uzlaşma sağlandı, devamı gelmedi. Buna devam edilmesi konusunda bir görüş birliği var. Ancak bunun dışında gerek yargıyla, gerek yargı birliğiyle ilgili daha küçük bir paketin yine anlayış birliği içerisinde çıkarılması için ortak bir zemin olduğu görülmüştür.

3,5 SAATLİK TOPLANTI

Toplantı yaklaşık 3.5 saat sürdü. Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklamayı Başbakan Binali Yıldırım'ın yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, saat 19.05'te başladı. Toplantı saat 22.25 sularında sona erdi.

Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde AK Parti Genel Başkanı ve BaşbakanBinali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 2 saat 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirmişti.