Başta Bağdat yönetimi olmak üzere çevresindeki tüm ülkelerin karşı çıkmasına rağmen referanduma giden Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY), dün akşam itibariyle sonuçları açıklamaya başladı.
Ancak Mesut Barzani yönetiminin yayın organı Rudaw'ın verdiği bilgilerde çelişkiler var. Rudaw, referanduma katılım oranını yüzde 72 olarak manşet haberiyle duyurdu.
Haberin içerisinde ise şehirlerdeki katılım oranları yer alıyor. Ortalama yüzde 85-90 bandında seyreden oranlarda yalnızca iki yerde düşüş var. Bunlardan biri yüzde 62'yle Karatepe, diğeri de yüzde 76'yla Cebare.
Muhalif Kürtlerin kalesi Süleymaniye'deki katılım oranı da haberde bulunmuyor. Süleymaniyelilerin yüzde 55'nin sandığa gittiği ve geri kalanın protesto için oy vermediği biliniyor.
Katılımın düşük olduğu yerlerin yayınlara yansıtılmadığı tahmin ediliyor.
Referandumun en kritik kenti Kerkük'te ise dün akşamdan bu yana sessizlik hakim. Gece sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentte, Türkmenler, Kürtler ve Araplar birlikte yaşıyor. Kerkük'te resmi sonuçlara göre katılım yüzde 78. Fakat bu oran, dün gün boyu birçok mahallesinde kimsenin evlerinden dışarı çıkmadığı kentte gerçeği yansıtmıyor.
Kerkük'te oy verme işlemi sürerken Türkmenlerin yaşadığı mahalleler sanki terk edilmiş gibiydi. Türkmenlerin önemli bir bölümü referandumu boykot etmelerinin yanında evlerinden dışarı adım atmadı, esnaflar dükkanlarını açmadı.
BBC, Türkmen mahallelerindeki sokaklarda tek bir kişiyi bile bulmanın zor olduğunu bildiriyor. Benzer tablo, Arap yoğunluklu mahallelerde de geçerliydi. Sokaklarda rastlanan tek tük Kerküklü Arapların hiçbiri basına konuşmak istemedi.
Gün boyu Kürtlerin yoğun yaşadığı mahallelerde ise bambaşka bir atmosfer vardı. Öğle saatlerinden itibaren kutlamalara başladı, araçlar şehir turu attı. Uluslararası haber ajansları, halay çekip kutlama yapan insanların fotoğraflarını servis etti.
Uyarılara rağmen silah sesleri de hiç kesilmedi. Hatta uzun namlulu silahlar bile ateşlendi.
BBC, bir konvoyun Türkmenlerin yaşadığı bir caddeye girdiğini, konvoydaki bazı kişilerin uzun namlulu silahlarla havaya ateş açtığını aktarıyor. Hatta bir kişi, tam Türkmenlere ait Türkmeneli TV'nin yanından geçerken tetiğe bastı.
Akşamüstü Türkmen mahallelerinde halen aynı sessizlik sürerken, yalnızca şehrin diğer bölgelerindeki silah sesleri buraya kadar ulaşıyordu.
Referandum günü tüm gözlerin çevrildiği Kerkük için Bağdat yönetimi üst üste kararlar aldı. Kerkük petrolünün merkezi yönetime teslim edilmesini isteyen meclis kararında, ayrıca referandumda oy kullanan memurların işten atılacağı ilan edildi.
Birleşmiş Milletler'den Kerkük uyarısı
Birleşmiş Milletler (BM), Kerkük'ü de dahil ederek yapılan tartışmalı referandumun 'istikrar bozucu' olduğunu açıkladı. BM Genel Sekreter Sözcülüğü, açıklamasında "Tartışmalı bölgelerde referandum düzenlemek, özellikle de Kerkük'te, istikrar bozucu" ifadesine yer verildi.
ABD: Derin hayal kırıklığı yaşıyoruz
Tartışmalı referanduma uluslararası tepkiler de gelmeye devam ediyor. ABD, tek taraflı bağımsızlık referandumundan derin bir hayal kırıklığına uğradığını duyurdu.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, yazılı açıklamasında "ABD, dışarıdaki bölgeleri de dahil etmek suretiyle IKBY'nin tek taraflı bağımsızlık için referandum düzenleme kararı almasından dolayı derin hayal kırıklığına uğramıştır" dedi. Nauert, referandum adımının istikrarsızlığı artıracağını söyledi.
Referanduma karşı çıkan ülkeler arasında Türkiye başı çekiyor. İran, Suriye, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkeler de aynı pozisyonda yer alıyor.
Milliyet