Kemal Sunal, Şener Şen, İlyas Salman bir dönemin sorunlarını hicvederek beyaz perdeye taşıyan engin sanatçılar. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen televizyonlarda filmlerine rastladığımızda defalarca izlenilmesine rağmen kimsenin kanalı değiştirmeye eli gitmez. Son yıllarda filmlerindeki argo sözcükler nedeniyle uygulanan 'bip'ler seyir zevkini biraz düşürse de o filmler baştan sona defalarca izlenir.
Fakat bu sefer sansürün boyutu bir seviye daha ileri gitti. Kibar Feyzo filminde yer alan bir 'karalama' Star TV tarafından seyirciye gösterilmedi. Karalamaya göre 'işçiler kardeş'ti peki patron?
Başlık parasını denkleştirmek için kente gidip çalışmaya başlayan Feyzo’nun mücadelesini anlatan filmde, dönemin siyasi atmosferine de yer veriliyor.
Fakat onların yıllar önce perdeden kitlelere aktardıkları atmosfer günümüze ulaşamıyor. Söz konusu sansür de tam olarak aşığıdaki karede yapılıyor.
'Film 1978 yılında yapılmış. Tam 39 yıl önce!'
Konuyu Milliyet gazetesi yazarı Sina Koloğlu köşesine taşıdı. 'Kemal Sunal'a İlginç Sansür' başlıklı yazının bir kısmı şu şekilde:
‘Kibar Feyzo’ 70’li yılların filmi. Kim bilir kaç defa izledik. Özel televizyon tarihi kadar eskidir. Kemal Sunal filmleri, kanalların kurtarıcısıdır. Sanırım bu hiç bitmeyecek. Zaman içinde filmlerin farklı farklı ‘bip’ ve ‘buzlamalardan’ geçtiğini gördük. “Eşooleşek” biplemesine alıştık. ‘Kibar Feyzo’da bir sahne ve Kemal Sunal İstanbul’u anlatıyor: “Bu İstanbul acayip bir şehir, çok şey ögrenmişem (...) grev, ekmek ve özgürlük.” Sonra o yılların en meşhur sloganlarından biri yazıyor duvarda ve ona bakıyor; ‘İşçiler kardeş, patronlar....’
Görüntü de ‘buzlanmış’. Film 1978 yılında yapılmış. Tam 39 yıl önce!
Onedio.com