Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında kuşaklardır çocukları eğlendiren ve eğiten Susam Sokağı, kendisine yeni bir ev arıyor.
Susam Sokağı aslında ABD'nin kamu yayıncısı olan PBS'te yayın hayatına başlamıştı.
2015 yılında ise HBO ile yapılan anlaşma kapsamında bölümler önce HBO'da ardından PBS'te yayınlanıyordu.
Bu da yapım aşaması çok uzun, meşakkatli ve masraflı olan Susam Sokağı'nın maddi olarak nefes almasını sağlamıştı.
Ancak HBO daha çok yetişkinlere hitap eden bir kanal olduğu ve çocuk programlarının o kadar talep görmediği gerekçesiyle bu ay Susam Sokağı ile anlaşmasını bitirme kararı aldı.
Bu da Susam Sokağı'nın geleceğini belirsizliğe soktu.
Peki Susam Sokağı nasıl hayatta kalmaya çalışıyor?
Türkiye'de Minik Kuş'a oyuncu Hakan Odabaşı can veriyordu
Türkiye'de mahalle kültürünü öğreten bir anlayış vardı
Türkiye'de Susam Sokağı 1989 yılında Türkiye'deki çocuklara uyarlanarak iki sezon TRT'de yayınlanmıştı.
Orijinali Amerikan olan skeçlerin kimilerinin Türkçe'ye uyarlanmasının yanı sıra Susam Sokağı seti yaratılarak Türkiye'ye özgü içerik de çekildi.
Minik Kuş, Kırpık, Açıkgöz gibi kukla karakterlerin yanı sıra Tahsin Usta, Zehra Teyze, Nihat Amca ve Hakan Abi gibi mahalleliler de çocuklara arkadaşlık, yardımlaşma ve birliktelik gibi kavramları öğretiyorlardı.
Çocuk gelişim uzmanı ve oyun terapisti Özge Selçuk Bozkurt, Susam Sokağı'ndaki karakterlerin çocukların farklılıkları kabul etmesini, başkalarının duygularını anlamasını ve kendilerini ifade etmelerini sağladığını dile getiriyor.
Selçuk Bozkurt, programın Türkiye'deki başarısını ise yerel kültüre özgü öğelere yer vererek çocukların daha çok bağ kurmasına bağlıyor.
Güven Hokna, Köksal Engür, Aslı Öyken Taylan, Altan Erkekli, Alp Öyken, Atilla Şendil, Işıl Poyraz ve Tarık Ünlüoğlu gibi deneyimli oyuncular o dönem ya sesleri ya da karakterleriyle Susam Sokağı'na katkı sunmuşlardı.
Susam Sokağı'nın Türkiye yapımcısı ve o dönemler TRT'de yöneticilik görevlerinde bulunan Tekin Özertem, bundan yedi yıl önce bir programa yaptığı açıklamada programın "yeteri kadar milli bulunmadığı için kaldırılması emrinin geldiğini" söylemişti.
ABD'nin en uzun süren çocuk programı
Türkiye'deki adıyla Susam Sokağı, orijinali Sesame Street olan programın Türkiye'deki macerası kısa sürse de ABD'de 1969 yılından beri yayınlanıyor.
Washington Post gazetesinin bu ay yayımladığı bir makaleye göre tek bir skecin yayımlanması süreci bile haftalarca sürebiliyor.
Bu sürecin içinde akademik araştırma, senaryonun yazılması, yazılan hikayenin çocuklar üzerinde test edilmesi ve daha sonra stüdyoda çekilmesi aşamaları yer alıyor.
Bu da programın maliyetli bir hale gelmesine yol açıyor.
Pandemiden beri daha çok çocukların duygu dünyası ve ruh sağlığı üzerine odaklanan Susam Sokağı, kuklalar üzerinden sadece akademik becerilerin değil, hayata dair başka derslerin de öğretilmesini hedefliyor.