CHP’li Yıldırım, “AKP’nin kamusal eğitimden uzaklaşmasının sonucunda ailelerin eğitim harcamaları artmaya başladı. Devlet, 2016 yılında toplam eğitim harcamalarının %74,36’sını karşılarken bu oran 2018 yılına geldiğimizde %67 olarak gerçekleşiyor. Bu veri çok önem arz ediyor. Devlet eğitim alanından elini çekiyor. Eğitim hizmetlerini ailelere ve özel-tüzel kişiliklere bırakıyor”.
Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber
CHP’nin Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 2015 yılında öğrenci yoksulluğuna karşı Meclis'e sunulan üç ayrı kanun teklifinin görüşülmeyerek kadük olduğunu söyledi.
CHP’nin 2015 yılında verdiği kanun teklifleri arasında, örgün eğitim kurumlarında eğitim gören tüm öğrencilere ücretsiz öğle yemeği, öğrencilerin KYK borçlarının faizlerinin silinmesi, lise düzeyinde eğitim gören öğrencilere aylık 200 TL Kişisel Gelişim Katkısı verilmesi bulunuyor. AKP’nin kamusal eğitimden uzaklaşmasının sonucunda ailelerin eğitim harcamalarının artmaya başladığını rakamlarla açıklayan Kaya’nın verdiği bilgilere göre, Devlet, 2016 yılında toplam eğitim harcamalarının yüzde 74,36’sını karşılarken bu oran 2018 yılında yüzde 67 olarak gerçekleşiyor”. Bu verinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Kaya, “Devlet eğitim alanından elini çekiyor. Eğitim hizmetlerini ailelere ve özel-tüzel kişiliklere bırakıyor” dedi.
Kaya, İstanbul Üniversitesi’nde yaşananlarla ilgili ortayla çıkan öğrenci yoksulluğunu Medyafaresi.com ve Turkiyegundemi.com'a değerlendirdi. Bu konuda Meclis’te atılan adımları ve son verileri paylaştı.
CHP’nin öğrenciler ve eğitim çalışanları hakkında yapılması talep edilen düzenlemeleri şöyle:
. 2015 yılında örgün eğitim kurumlarında eğitim gören tüm öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilmesi partimiz tarafından teklif edilmiştir.
. 2015 yılında lise düzeyinde eğitim gören öğrencilere aylık 200 TL Kişisel Gelişim Katkısı verilmesi partimiz tarafından teklif edilmiştir.
. 2015 yılında öğrencilerin KYK borçlarının faizlerinin silinmesi hakkında Kanun Teklifi verilmiştir.
Bu teklifleri vermemize rağmen öğrencilerin sorunları çözülmemiştir. Tüm eğitim düzeylerinde öğrencilerin temel ihtiyaçları ücretsiz karşılanmalıdır.
Bu doğrultuda;
• Okulöncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde tüm öğrencilere ücretsiz öğle yemeği ve yıllık kırtasiye malzemesi verilmelidir.
• Yükseköğretimde örgün eğitim kapsamındaki tüm öğrencilerin, yemek ve barınma ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılanmalıdır. (100 öğrencinin 82’sine yurt imkanı sunulamıyor. Devlet çocukların sadece %17,9’una yurt imkanı sağlayabiliyor.)
• Okulların açık olduğu tarihlerde örgün eğitim kapsamındaki tüm öğrencilere toplu taşıma hizmetleri ücretsiz olmalıdır.
Ailelerin eğitim harcamaları arttı…
AKP’nin kamusal eğitimden uzaklaşmasının sonucunda ailelerin eğitim harcamaları artmaya başladı. Devlet, 2016 yılında toplam eğitim harcamalarının %74,36’sını karşılarken bu oran 2018 yılına geldiğimizde %67 olarak gerçekleşiyor. Bu veri çok önem arz ediyor. Devlet eğitim alanından elini çekiyor. Eğitim hizmetlerini ailelere ve özel-tüzel kişiliklere bırakıyor.
2018 yılında en yoksul yüzde 20’lik dilimde bulunan ailelerin eğitime 579 milyon lira (%2), en zengin yüzde yirmilik dilimde bulunan ailelerin 18 milyar 445 milyon lira (63,7), diğer yüzde altmışlık dilimde bulunan ailelerin ise 9 milyar 932 milyon lira kaynak ayırdığı görülüyor. Başka bir deyiş ile en zengin yüzde 20’lik dilim ile en yoksul %20’lik dilimde bulunan ailelerin eğitime ayırdıkları payda 32 katlık bir fark bulunuyor.
Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber