Genel Kurul'un Suriye harekatıyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun milletvekillerine bilgi verdiği birleşimde BBP Genel Başkanı Mustafa Destici kendisine kürsüden söz vermeyen TBMM Başkanvekili Mithat Sancar’ın üzerine yürüyerek, “Kobani’de yaptığınız hainliği burada da yapıyorsunuz” diye bağırdı.
Çıkan tartışmaların ardından Destici; daha sonra sözlerinin bir kişiyi ve Meclis’i hedef almadığını, Suriye harekatına işgal diyenleri hedef aldığını dile getirdi.
Suriye’ye yapılan harekatın üzerinden bir haftaya aşkın süre geçtikten sonra iktidar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu aracılığıyla TBMM’nin oturumunda milletvekillerine bilgi verdi.
Bakan Çavuşoğlu’nun ardından Meclis’te grubu bulunan partiler 10’ar dakika konuşurken, grubu olmayan temsil edilen partilerin konuşması sırasında gerilim yaşandı. Grubu bulunan partilerin yaptığı konuşmanın ardından birleşimi yöneten TBMM Başkvekili Mithat Sancar, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’a kürsüden söz verdi.
DESTİCİ DİVANA YÜRÜDÜ
DP lideri Uysal’ın konuşmasının ardından Sancar, TBMM İçtüzüğü’ne göre grubu bulunmayan parti temsilcilerine kürsüden söz veremeyeceğini söylemesi üzerine BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, TBMM Başkanlık Divanı’na yürüyerek Sancar’a “Kobani’de yaptığınız hainliği burada da yapıyorsunuz” diye bağırdı.
Destici’yi AKP sıralarında milletvekilleri durdururken, TBMM Başkanvekili Sancar, “Lütfen yerinize oturun! Size ceza vermek zorunda kalırım” dedi. Destici’nin tepki göstermeye devam etmesi üzerine Sancar TBMM Başkanvekili'ne hakaret edemeyeceğini belirterek idari amirlerden Destici’nin Genel Kurul dışına çıkarılmasını isteyerek birleşime ara verdi. TBMM Genel Kurulu’na verilen arada Destici’nin de aralarında yer aldığı AKP’li milletvekili grubuyla HDP’li milletvekilleri arasında karşılıklı bağrışmalar yaşandı. HDP sıralarından “Faşistler çıkın dışarı” tepkileri gelirken, AKP sıralarından da “Teröristler Kandil’e gidin” diye karşılık verilmesi dikkat çekti.
‘SÖZLERİM MECLİS’E DEĞİL’
Verilen aranın ardından BBP lideri Destici, sözlerinin bir şahısa ya da Meclis’in manevi şahsiyetini hedef almadığını, Suriye harekatına işgal diyen herkese yönelik olduğunu söyledi. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Sancar, iktidarın ilk kez yeni düzenlenen içtüzük hükmü kapsamında gündem dışı söz alarak TBMM’yi bilgilendirdiğini bu anlamda karışıklık yaşanmasının normal olduğunu ifade etti. Sancar; tüm partilerin onayıyla grubu bulunmayan siyasi parti temsilcilerine bir kereye mahsus kürsüden söz verdi.
‘TERÖR DEVLETİ KURMAK İSTİYORLARDI’
TBMM Genel Kurulu’nun Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye harekatı öncesi gerçekleştirilen görüşme ve temasları anlattı. Çavuşoğlu, “Fırat’ın batısında milli güvenliğimize yönelen terörün beli kırılırken hem DAEŞ hem YPG/PKK, Fırat'ın doğusunda PYD/YPG terör örgütü müttefiklerimizin desteğiyle giderek güçlenmekte hatta bir terör devleti oluşturmaktaydı.
Bugün bazı ülke ve çevrelerin Barış Pınarı Operasyonu'ndan çok rahatsız olmasının nedenini biz gayet iyi biliyoruz ve bu rahatsızlığın sebebi biz bu oyunu bozduk yani burada bir terör devleti kurmak istiyorlardı, çok açık ve net. Bugün, başta Fransa olmak üzere en çok tepki gösteren ülkelerin amaçları burada bir terör örgütü kurmaktı ve bunun için sahada ve komşu bölgelerde de çok ciddi çalışmalar yaptılar” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın harekat emrini vermeden önce harekatı başlatacağını bizzat telefon açarak ABD Başkanı Trump’a ilettiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Böyle bir zamanda nereden gelirse gelsin hiçbir yaptırım ve tehdit kabul edilemez ve bizim kararlılığımızı etkileyemez” diye konuştu. 350 bin Suriyeli Kürt’ün Türkiye’ye geldiğini belirten Çavuşoğlu, “Madem YPG Kürtlerin haklarını savunuyor, bu 350 binden fazla Suriyeli Kürt kardeşimiz buralara neden dönemiyor?” dedi.
‘TWİTTER ŞÖVALYESİ’
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, ABD’nin Türkiye’ye yönelik “yaptırım” kararına ilişkin, “Twitter şövalyesi ABD Başkanı Trump attığı Twitter mesajlarından birinde çeşitli yaptırımları içeren 3 seçenekten bahsetmişti. Mister Trump’a ve tüm dünyaya bildiriyoruz ki bizler için üç değil iki seçenek vardır: Ya istiklal ya ölüm” dedi.
‘SİYASİ SONUÇLARI DA VAR’
İYİ Parti’li Ahmet Kamil Erozan, harekatta Suriye Milli Ordusu’nun kullanılmaması gerektiğine işaret ederek “Her harekatın siyasi sonuçlarının da düşünülmesi gerekir. Bugün söylemiyor olsanız dahi sonunda maalesef kabullenmek durumunda olacağınız başka siyasi gerçekler de olacak. Bunun da hesabını, vatandaş size sandıkta soracaktır” dedi. Erozan, bu birlikte yer alan askerlerin zafer işareti olarak kullandıkları sembolün, “Rusya’nın eski Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’u vuran poliste de görüldüğünü” ileri sürdü. Erozan, “Biz bunu biliyorsak dünya alem de biliyordur” dedi.
‘SURİYE, SURİYE’DE YAŞAYAN HALKLARIN’
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Türkiye’nin üyesi olduğu bütün uluslararası kurumların harekata karşı çıktığını belirterek, “Suriye, Suriye'de yaşayan halklarındır. Öncelikle bu halkların iradesini hiçe sayan her girişim, her saldırı haksız ve hukuksuzdur. Savaş ve işgal politikalarının derinleşmesi, yıkım politikalarının devreye girmesi yılları bulacak insanlık trajedisinin sürmesi demektir” görüşünü dile getirdi.
‘DİPLOMASİ KULLANILMADI’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz de harekatın NATO üyeleri ülkeleri tarafından işgal olarak görüldüğünü belirterek, “Türkiye diplomasi faaliyetini bu harekata girişmeden evvel etkin bir şekilde kullanabilmiş olsaydı bu ithamlarla karşılaşmayacaktık” diye konuştu. BM’den Türikye’nin beraber hareket ettiği grupların yapmış olduğu eylemlerden sorumlu olabileceği uyarısı geldiğini söyleyen Çeviköz, “Bunların gittikleri yerlerde, girdikleri meskûn mahallerde yaptıkları bütün katliamları ne şekilde kontrol ediyorsunuz ve bunların kayıtlarını nasıl tutuyorsunuz?” diye konuştu.
‘FETİH DEMEK YOL GÖSTERME DEMEK’
AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin de harekatla ilgili fetih denmesine eleştiriler geldiğine işaret ederek “Fetih demek yol gösterme demek. Bir kişi bir işe başlayacağı zaman Fetih suresi okur ki yolu açılsın, kalbi açılsın, ferahlık içerisinde yol bulsun ve Allah'ın izniyle inananlar için galip olsun” dedi. Fetih suresinin okunmasının normal olduğunu ileri süren AKP’li Zengin, “O yüzden Fetih suresinin anlamını idrak etmeyi Allah milletimize nasip etsin, hep beraber” diye konuştu.