Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Birleşmiş Milletler, belediyeler, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile düzenlenen ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulamadaki güçlüklerinin konuşulduğu toplantıda, kadın ve çocuklar için önemli adımlar atıldığını bildirdi.
Polis artık böyle soramayacak: Niye açık giydin
Güllü, toplantıya ilişkin olarak Hürriyet’e şunları söyledi: “Yaptığımız toplantıda alınan en önemli kararlardan biri, İstanbul Sözleşmesinin bilinirliğini artırmak oldu. Bunun için kamu spotları hazırlanacak, sivil toplum kuruluşları gerekirse kapı kapı gezerek insanlara haklarını anlatacak. Sivil-kamu işbirliği ile sözleşmenin uygulamasındaki sıkıntılar giderilecek.
Örneğin şu anda hakimler tecavüzde ya da aile içi şiddet konularında sivil toplum kuruluşlarının müdahilliğini kabul etmiyor. Oysa bu tamamen İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı bir durum. Karakol polisinden jandarmaya, hakiminden savcısına böyle bir olay karşılarına geldiğinde nasıl davranacaklarını, yasayı bilmek zorundalar.
Kadın ve çocuğa yapılan şiddet ve tecavüz sonrasında özellikle devlet yetkililerince geleneksel yapıyı ön plana çıkaran davranışların da tarih olması gerekiyor. Bu konuda yetkililerin bilinçlenmesi şart. Örneğin tecavüze uğrayan bir kadına polis ‘neden gece sokağa çıktın ya da neden açık giyindin’ gibi sorular soramayacak.”