Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre,
Yüksek faiz-düşük kur kısır döngüsü yerine yatırım, üretim, istihdam, ihracat odaklı büyüme” modeli olarak nitelenen yeni ekonomi politikası tartışılıyor.
Model kapsamında düşürülen faiz, döviz kurunu artırınca devreye “Dövize Endeksli TL Mevduat” sistemi alındı. Sistem dolar kurunu bir miktar aşağı çekse de döviz artışının getirdiği enflasyon 19 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Muhalefet partileri “Yeni Ekonomi Politikası” olarak sunulan politikanın sonuç getirmeyeceğini savunurken iktidar cephesinde geleceğe dair umutlu senaryolar konuşuluyor.
AK Parti’de üst düzey çok sayıda isim Erdoğan’ın düşük faiz yaklaşımını destekliyor. Üst düzey bir partili kuru baskılamak için kullanılan Merkez Bankası rezervlerinin satılması, faiz artışı gibi enstürmanların sonuç getirmediğine dikkat çekerken Rusya ve Çin gibi ülkelerin de rezerv satışına rağmen bunu yapamadığını savundu. ABD’nin dolarla bütün ülkeleri terbiye etmeye çalıştığını savunan yetkiliye göre, bu tabloda Türkiye’nin faiz-kur sarmalından çıkarılmaya çalışılması doğru bir politika.
'DOLAR’IN FAÇASI ÇİZİLDİ'
AK Partili yetkili döviz kurundaki son gelişmeleri, “Dolar’ın façası çizildi. Dolar güvenli bir yatırım aracı olmaktan çıktı. Özellikle küçük yatırımcı için durum böyle” sözleriyle değerlendirdi.
AK Parti’de başta yüksek enflasyon olmak üzere ortaya çıkan ekonomik kriz pandemi koşulları ve küresel piyasalardaki sıkıntılarla ilişkilendiriliyor, “Yaşanan kriz Türkiye’den kaynaklı değil. Küresel bir kriz. Pandemi öncesi dünya ile bugün arasında fark var. Sıkıntı yok demiyoruz. Ağır bir sıkıntıdan geçiyoruz. Ama bu dünyanın içinden geçtiği bir türbülans” yorumu yapılıyor. Dünyanın hiperenflasyonu konuştuğuna vurgu yapan yetkililer Türkiye’nin satın alma gücünde dünyada 11. sırada olduğuna dikkat çekerek birçok ülkeden ayrıştığını savunuyor.
TEMEL GIDA MADDELERİNDE İHRACATA KOTA GELEBİLİR
Türkiye’deki ihracat artışı da dünyadaki bu olumsuz gelişmelerle ilişkilendiriliyor. Özellikle tedarik zincirinde sorun yaşayan ülkelerin Türkiye gibi üretim yapan ülkelerden alımı arttırdığına dikkat çekilerek, fiyat artışlarında bunun da etki ettiği vurgulanıyor. İhracata yönelen üreticinin iç piyasaya benzer fiyatlarla satış yapar hale geldiğine dikkat çekilirken, “Enflasyonu arttıran bu durum karşısında önümüzdeki süreçte temel gıda maddelerinde ihracata kota getirmemiz gerekebilir” değerlendirmesi yapılıyor.
'EMPERYALİZM VARSA DIŞ MİHRAKLAR DA VARDIR'
Döviz kurundaki haraketlilikle ilgili “dış mihraklar” söylemini yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati reddetmişti. Ancak AK Parti’de çok sayıda siyasetçi bunun doğru olmadığı görüşünde. Özellikle sol muhalif partilerden dış müdahale söylemine getirilen eleştirilere tepki gösteren bir yetkili, “Solcular dış minnak” diye ironi yapıyor. Emperyalizme karşı mücadeleden bahsedenlere sormak lazım. Emperyalizm bitti mi? Emperyalizm varsa dış mihraklar da var demektir” yanıtı veriyor.