125 milyon TL’ye kiralanan ve 150 milyon liraya restore edilen yalılarda inşaat deniz seviyesinin 5 kat altına iniyor.
TÜRK Hava Yolları (THY) ve ikram şirketi Do&Co’nun, Ortaköy’de 25 yıllığına kiraladığı Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarını 96 kral daireli lüks otele dönüştürebilmek için başlatılan restorasyon çalışmaları sona yaklaştı. İki yalı ve kompleksleriyle yer üstünde 8 bin metrekare alana yayılan otel, bir aysberg gibi deniz seviyesinin 5 kat altına iniyor. Deniz seviyesinin altındaki 30 bin metrekarelik inşaat alanında iki kat otoparka, diğer katlar ise balo salonu ve diğer toplantı salonlarına ayrılmış.
150 MİLYON LİRA
Boğaz’ın güzelliklerini dünyaya pazarlamak ve seçkin müşterilerini ağırlamak isteyen THY’nin ikram şirketi Do&Co ile 4 yıl önce “Sultanlara layık” 5 yıldızlı otel projesi için, İl Özel İdaresi’nden 25 yıllığına ve 125 milyon liraya kiraladığı Fehime Sultan Yalısı ile hemen yanındaki Hatice Sultan yalılarının restorasyon maliyeti 150 milyon lirayı buldu. Kabe’deki revakların restorasyonunu, Çamlıca Camisi’nin inşaatını yapan Gürsoy Grup’un üstlendiği proje kapsamında, Fehime Sultan Yalısı’nın taşıyıcı sistemleri ve dış cephesi tamamlandı. Şu anda iç mekan çalışmaları sürüyor.
Hatice Sultan Yalısı’ndaki çalışmalar devam ederken 23 Ekim 2015’te yapılan hafriyat kazıları sırasında yapının bodrum katına denk gelen kotta tarihi taş duvar (rıhtım) dokusu bulundu. Bulunan taş duvar için 3 No’lu Kurul kararlarının alınması, 1.5 yıllık bir süreyi buldu. Bu süre içinde yalıda imalat yapılamadı. Kurul kararı ile taş duvarın bir kısmının yerinde korunmasına, bir kısmının ise sökülüp, taşların konservasyonunun ardından yerine yeniden konulmasına karar verildi. Şu anda çalışmalar devam ediyor.
Deniz seviyesinin 5 kat altında toplam 30 bin metrekarede yaşam alanı oluşturuluyor.
96 KRAL DAİRESİ
Projeye göre, kompleksin yer üstünde kalan bölümünde, 8 bin 800 metrekare kullanımlı tesis, 96 odalı Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalıları, selamlık köşkü, hamam, restoran ve otel girişinin yer alacağı büyük çadır ve pastane olarak kullanılacak seyis evinden oluşuyor. THY, VIP yolcularını deniz yoluyla otele getirip, tekrar tekneyle uçağa götürecek. Otelin bütün odaları “Kral dairesi” olacak.Deniz seviyesinin altında da içinde otopark, balo salonu, spa gibi merkezlerin olacağı 30 bin metrekare kullanım alanlı 5 kat bodrum inşa edildi. Otel projesi için bodrum katların inşaatı, Beşiktaş’ta eski tütün deposuna yapılan Shangri La Bosphorus Otel gibi “top-down” adı verilen yöntemle yukarıdan aşağıya doğru yapıldı. Son olarak temel atıldı.
FEHİME SULTAN YALISI
HANIM Sultan Sarayları, arasında bulunan altı yalıdan biri olan Fehime Sultan Yalısı, Gazi Osman Paşa Yalısı olarak da biliniyor. Sonraki yıllarda Gazi Osman Paşa Ortaokulu olarak kullanılan yalı, 2002 yılında yanmış ve kullanıma kapatılmış, 2’nci kat ve çatı katı tamamen yanmış, göçen parçalar da birinci katta ağır tahribatlar yapmıştı. 1’inci katta ağır tahribatlar yaratmıştı. 2011 yılında buradan sökülen parçalar restorasyonlarının yapılacağı Hadımköy-İstanbul’daki Atölye’ye taşınmıştı.
HATİCE SULTAN YALISI
ORTAKÖY’de bulunan altı sultan yalısından bir diğeri olan Hatice Sultan Yalısı 1800’lerin sonunda II. Abdülhamit tarafından V.Murat’ın kızı olan Hatice Sultan için yaptırıldı. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde yetimhane ve ilkokul olarak kullanılan yalı, 1972 yılında bahçesine havuz inşa edilerek Yüzme İhtisas Kulübüne tahsis edilmişti.
HADIMKÖY'DE ATÖLYE KURULDU
FEHİME Sultan Yalısı ve kısmi olarak Hatice Sultan Yalısı’ndan sökülen, üzerinde onarım, tamamlama veya güçlendirme yapılacak mimari elemanlar ve bu elemanlara ait parçalar detaylı bir şekilde envanterleş-tirildikten sonra sandıklara yerleştirilerek, Hadımköy Atölyesi’ne getirildi. Bütün parçalar kendi niteliğine uygun olarak ayrı alt atölyelerde ele alındı. Atölye çalışmaları uzman saha personelleri tarafından atölye duvar resimleri, kanvas tavanlar, kornişler ve tavan kaplamaları, ahşap taş ve mermer ile ahşap bölümlerinden oluşuyor. Atölyelerde yürütülen çalışmaların birçoğu yöntemsel açıdan Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Üzerlerinde titizlikle çalışılan parçaların onarımları ve tamamlamaları yapıldıktan sonra tekrar sandıklarına koyularak montaj aşaması için Ortaköy’e gönderilip, yerlerine monte ediliyor.