İBB Kültür Daire Başkanlığı’nın düzenleyeceği “Torununun Dilinden Kösem Sultan” adlı programda; Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde önemli bir rol oynayan Mahpeyker Kösem Sultan’ı, II. Abdülhamid Han’ın beşinci kuşaktan öz torunu olan Nilhan Osmanoğlu tarihî bilgilerle anlatacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk tarihine damgasını vuran şahsiyetleri genç nesillere tanıtmak ve onların günümüzde anlaşılmasını sağlamak amacıyla özel programlar düzenlemeye devam ediyor.
İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde 20 Şubat Cumartesi günü gerçekleşecek olan “Torununun Dilinden Kösem Sultan” adlı etkinlikte, otuz dördüncü Osmanlı padişahı Sultan II. Abdülhamid Han'ın beşinci kuşaktan torunu olan Nilhan Osmanoğlu, devlet yönetiminde etkin bir rol oynayan imparatorluğun en güçlü kadınlarından Mahpeyker Kösem Sultan hakkında konuşacak. Moderatörlüğünü Orhan Karaağaç’ın yapacağı söyleşide Nilhan Osmanoğlu; Kösem Sultan’ın hayatı, kişiliği, hayırseverliği ve hanedanda var olma adına verdiği mücadelenin yanı sıra Osmanlı Devleti’nin en tartışmalı dönemlerinden biri olan Sultan Ahmed, Sultan IV. Murad ve Sultan İbrahim’in saltanat yılları, o dönemde yaşanan taht kavgaları ve veraset sisteminin değiştiği sancılı günler hakkında katılımcıları bilgilendirecek. Halka açık ve ücretsiz olan program, 20.00’de başlayacak. Etkinlik sonunda Nilhan Osmanoğlu’nun “Kadın Padişah Mahpeyker Kösem Sultan” adlı kitabı davetlilere ücretsiz olarak dağıtılacak.
“Kadın Padişah” Mahpeyker Kösem Sultan’ın Torunu Nilhan Osmanoğlu
Osmanlı Hanedanı’nın hayattaki sultanlarından biri olan Nilhan Osmanoğlu, 1987 yılında İstanbul’da doğdu. Uzun sürgün yılları sonrasında 1974 yılında Şam’dan İstanbul’a dönen hanedan üyelerinden Orhan Osmanoğlu’nun en büyük çocuğu olan Nilhan Osmanoğlu, Lefke Avrupa Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nü bitirdi. Nilhan Osmanoğlu’nun “Kadın Padişah Kösem Sultan” adlı romanı 2015 yılında yayımlandı.
Torunu Nilhan Osmanoğlu’nun “Kadın Padişah” olarak tanımlandırdığı Mahpeyker Kösem Sultan’ın ise 1590 yılında Bosna’da Anastasya adıyla Ortodoks bir rahibin kızı olarak doğduğu iddia edilir. Kaynaklara göre Kösem Sultan, bir akın sırasında Bosna Beylerbeyi tarafından İstanbul’a kızlar ağasına gönderilir. Saraya geldikten sonra ise ismi Mahpeyker olarak değiştirilir. Sarayda usullere uygun şekilde yetiştirilip eğitilen Mahpeyker Kösem Sultan, hareme girdikten sonra Sultan Ahmed’in dikkatini çeker ve has odalıklar arasına girmeyi başarır.
Zekasıyla padişahı etkisi altına alıp kısa sürede sarayda etkin hâle gelen Kösem Sultan, I. Ahmed’in vefatından sonra devlet işlerine çok karıştığından I. Mustafa ve II. Osman’ın saltanat dönemlerinde eski sarayda ikamet eder. Fakat 11 yaşında oğlu IV. Murad’ın tahta çıkmasıyla Topkapı Sarayı’na geçer ve yeniden devlet yönetimini etkilemeye başlar. Sultan Murad büyüdükten sonra annesinin faaliyetlerini büyük ölçüde engellemiş olmasına rağmen onun genç yaşta ölümüyle Kösem Sultan yeniden devlet yönetiminde etkin hâle gelir. Torunu Sultan IV. Mehmed zamanında da saraydaki hâkimiyetini korur. Fakat padişahın annesi olan gelini Turhan Sultan tarafından yükselişine engel olarak görülmüş ve boğdurulmuştur. Valide sultanlığı eline geçiren Turhan Sultan, Köprülü Mehmet Paşa’nın sadrazamlığa gelmesiyle, devlet işlerinden çekilir ve böylece Osmanlı’da “Kadınlar Saltanatı Dönemi” sona erer.