Köşe yazılarında Trendyol isimli alışveriş sitesini sık sık hedef alan T24 yazarı Aydın Ayaydın'ın, Trendyol’un rakibi Hepsiburada ile bağlantısı ortaya çıktı.
Aydın Ayaydın'ın, Aydın Doğan'ın kızı Hanzade Doğan'ın sahibi olduğu Hepsiburada'nın en güçlü rakibi olan Trendyol hakkında yazılar kalem alması ise büyük bir ticari rekabetin yaşandığı sektörde etik tartışmalarına neden oldu.
Süreç Trendyol’un, Aydın Ayaydın hakkında “haksız rekabet ve karalama” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmasıyla başladı.
Olay, aynı zamanda Rekabet Kurumu Eski Başkanı da olan Aydın Ayaydın'ın, Temmuz ayında Doğan Holding bünyesindeki Milta Turizm İşletmeleri’nin yönetim kuruluna atandığının fark edilmesiyle büyüdü.
Kayıtlara göre Milta Turizm'in Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erol Çamur aynı zamanda Trendyol'un en büyük rakibi Hepsiburada'nın da yönetim kurulu üyesiydi.
Öyle ki köşesinde uzun süredir konu ile ilgili yazılar yazan Aydın Ayaydın, İstanbul Ticaret Odası'nın 19 Ekim 2021 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre Doğan Holding’e ait Milta Turizm İşletmelerinde Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev alması tartışmaları alevlendirdi.
Yani Trendyol’u hedef alan Ayaydın, Hepsiburada’nın yönetim kurulu üyesi Çamur ile aynı şirketi yönetiyordu.
ESKİ BELGELER ORTAYA SAÇILDI
Sosyal medyaya sıçrayan tartışmada son olarak Gazeteci Seher Yaşayacak; eski CHP eski milletvekili ve yeni T24 yazarı Aydın Ayaydın’ın Rekabet Kurulu Başkanı olduğu 1997 yılında Milta Turizm ile ilgili verdiği kararın metnini sosyal medya hesabından paylaştı. Yaşayacak; "kararda imzası olan Ayaydın'ın bugün Doğan Holding'in Milta'sında ikinci adam konumunda olması etik mi" diye yazdı.
Aydın Ayaydın Rekabet Kurumu Başkanı iken Milta Turizm hakkında 1997’de verilen kararda imzası varken 2021’de Milta’nın Yönetim Başkan Vekili oldu.
Eski Rekabet Kurumu Başkanı olan Aydın Ayaydın’ın, Hepsiburada.com’un sahibi Doğan ailesine ait şirketlerde üst düzey yönetici iken, rakip şirketler hakkında iddialarda bulunması, tartışmaları büyüttü.
PİYASADA RAKAMLAR ÇOK BÜYÜK
Tartışmanın sebebi ise e-ticaretin piyasa büyüklüğünden kaynaklanıyor.
2021 yılı ilk 6 ayı itibarıyla Türkiye e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75.6’lık artışla 161 milyar TL olarak gerçekleşti. 2021 yıl sonu beklentisi ise 400 Milyar TL. E-ticaret hacmi 2020 yılında 2019 yılına göre yüzde 66 artış göstererek 136 milyar liradan 226,2 milyar liraya yükselmişti. Sektörde hacim yükseldikçe şirketler arasında rekabet ve pastadan pay alma yarışı artıyor.
Hepsiburada'nın ABD Nasdaq borsasındaki halka arz büyüklüğü 738 milyon dolar olurken şirketin değerlemesi 3,9 milyar dolara ulaştı.
Trendyol'un değeri ise 10 milyar dolara dayandı. Çinli Alibaba 2018 yılında ortak olduğu Trendyol'da yapılan son 350 milyon dolarlık sermaye artırımı ile Alibaba'nın payı yüzde 86.5'a, Trendyol'un değeri ise 9.4 milyar dolara çıktı.
Oda TV