Köksal'a göre eğer ceza uzun bir süre daha ödenmezse Twitter yetkilileri hakkında Türkiye’de hapis cezası kararı çıkarılabilir. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey ise şirketin CEO’su olarak görev yapıyor.
Türkiye Twitter’a ‘terör propagandası’ yapılan içerikleri kaldırmadığı gerekçesiyle 150 bin TL para cezası kesmişti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise Twitter’ın bu cezayı ödemediğini ve borç için tebligat süresinin de dolduğunu ifade etti.
Peki ya bundan sonraki süreçte ne olacak?
Bilişim hukuku uzmanı Av. Mehmet Ali Köksal ABD’nin ödenmeyen ceza için Türkiye adına harekete geçebileceğini belirtti. Köksal aynı zamanda Türkiye’de Twitter yöneticileri hakkında da borç yüzünden hapis cezası çıkarılabileceğini söyledi.
Köksal sözlerine şöyle devam etti: Eğer Türkiye ile ABD arasında ikili bir anlaşma varsa ve anılan konu da bu anlaşma kapsamına giriyorsa Türk makamlar ABD’den bu konuda yardım isteyebilir. ABD tarafı, söz konusu alacağın tahsili için Türkiye adına harekete geçer. Ancak, ABD tarafı, harekete geçmeden önce, söz konusu talep ikili anlaşma çerçevesine girmiyor veya ilgili kişi veya firmanın haklarının ihlal edildiği yönünde bir değerlendirmeye giderse Türkiye’nin talebini geri çevirir. Öte yandan, ödeme yapmayan Twitter’ın Türkiye’de varsa varlığı veya üçüncü kişilerden bir alacağı, ödeme emrini göndererek bu tahsilatı yapar. Bu yolla da tahsilat yapılmazsa Türkiye tarafı Twitter’ın yetkilileri hakkında tazyik hapsi çıkarabilir. Ve bu kişi veya kişiler Türkiye’ye giriş yaptıklarında bu ceza önlerine çıkar. Bu kişi, şirketinin varlığının söz konusu alacağı ödemeye yeter güçte olduğunu beyan ettiği anda bu ceza ortadan kalkar