Sonuçlara göre ‘uzak hissedilen’ siyasi partinin mensubuna kız vermeme, iş yapmama, komşu olmama, çocuklarının arkadaşlık yapmasını istememe eğilimi kaygı verici boyutta. Oranlar yüzde 74’le yüzde 84 arasında.
Araştırmanın yöntem ve künyesi şöyle:
– 3-10 Aralık 2015 tarihleri arasında, Türkiye 18+ yaş nüfusunu temsil eden 1024 kişiyle, 16 ilin kentsel ve kırsal bölgelerinde yüz yüze görüşmelerle gerçekleştirildi.
– Basit rastsal örneklem yöntemi varsayımıyla hata payı yüzde 3 olarak hesaplandı.
– Saha çalışması Infakto RW tarafından yürütüldü.
KUTUPLAŞMANIN BOYUTLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
AK PARTİ SEÇMENİ MUTLU
Katılımcıların yüzde 42’si “Ülkenin durumu iyiye gitti” diyor. AK Partililerin yüzde 44’ü kendisini mutlu hissederken, bu oran CHP’de yüzde 21, HDP’de yüzde 7.
CHP’LİLERİN İŞLERİ KÖTÜ
AK Partili seçmenlerin yüzde 73’ü ülkenin, yüzde 57’si de ailelerinin ekonomik durumunun son beş yılda iyiye gittiğini söylüyor. CHP’de ise ailelerinin ekonomik durumunun iyiye gittiğini söyleyenlerin oranı sadece yüzde 6.
EN UZAK PARTİ
Katılımcıların yüzde 44’ü ‘kendisine en uzak hissettiği siyasi parti’ olarak HDP’yi görüyor. İkinci sırada yüzde 22’yle AK Parti, üçüncü sırada yüzde 7’yle MHP, dördüncü sırada yüzde 6’yla CHP geliyor. AK Parti taraftarlarının yüzde 65’i kendini en çok HDP’ye, CHP seçmeninin yüzde 61’i en çok AK Parti’ye, HDP seçmeninin yüzde 46’sı MHP’ye, MHP seçmeninin de yüzde 65’i kendini en çok HDP’ye uzak hissediyor.
KIZ ALIP-VERME
Katılımcıların yüzde 83’ü, kızının uzak hissettiği parti taraftarlarından biriyle evlenmesini, yüzde 78’i o partinin taraftarlarından biriyle iş yapmayı, yüzde 76’sı komşu olmayı, yüzde 73’ü çocuklarının arkadaşlık etmesini istemiyor.
YÜZDE 37 ATATÜRKÇÜ
AK Partili seçmenler için en fazla öne çıkan kimlikler yüzde 66’yla dindarlık ve yüzde 45’le muhafazakarlık yüzde 37’yle Atatürkçülük.
DIŞLANMIŞ HİSSEDENLER
Toplumda kendisini en fazla dışlanmış hisseden grup Kürtler olarak ön plana çıkıyor.
EN GÜVENİLİR KURUM ‘ORDU’
EN fazla güvenilen kurumların başında yüzde 75’le ordu geliyor. İkinci sırada yüzde 65’le üniversiteler, üçüncü sırada yüzde 56’yla Cumhurbaşkanlığı var. Türkiye’de en fazla ayrılığa yol açan konularda katılımcıların yüzde 40’ı ‘Kürt sorunu’, yüzde 30’u ‘1980 darbesi’, yüzde 30’u ‘Gezi protestoları’, yüzde 28’i ‘17-25 Aralık yolsuzluk suçlamaları’ yanıtını verdi.
EN BEĞENİLEN LİDER ERDOĞAN
ARAŞTIRMAYA katılanların en fazla beğendikleri lider yüzde 47 oranıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. İkinci sırada yüzde 41 ile Başbakan Ahmet Davutoğlu geliyor. Bu oranlar AK Parti seçmeni arasında sırasıyla yüzde 86 ve yüzde 68 olarak ölçüldü. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu listede yüzde 15.9’la üçüncü, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yüzde 12 ve 10’la dört ve beşinciliği paylaşırken, MHP Lideri Devlet Bahçeli yüzde 7.8’le son sırada yer aldı. Araştırmaya katılanların yüzde 35’i başkanlık sistemine destek veriyor.