Özay Şendir'in o yazısı şöyle...
Türkiye’de toplum üzerinde iz bırakan az sayıda dizi vardır. Mesela Kurtlar Vadisi’nin ilk dönemi öyle bir dönemdir.
Sonra Asmalı Konak dizi finalinde lenfoma hastalığını duymuştu insanlar, medya lenfoma ne diye haberler yapmıştı.
Muhteşem Yüzyıl bize Osmanlı dönemine dair fikirler verdi. Diriliş/Ertuğrul pek de yazılı kaynağın olmadığı döneme dair bir merak uyandırdı.
Kuzey gibi işaret parmağıyla telefon tutmaya çalışanlar ya da Ramiz Dayı gibi racon ile felsefeyi birleştirenler de oldu.
Bunların hepsi sınırlı ve süreli etkilerdi. Türkiye’nin kaderini değiştiren diziyse Beyaz Gölge oldu.
Amerikan yapımı, bir kolejin basket takımı ve koçunun hikayesini anlatan dizi yayınlanmaya başladı ya, her mahalleye, potası bile olmayan çemberler asıldı, binlerce insan basketbolu o diziyle sevdi.
Şimdi her spor alanında olan cam-elyaf şeffaf potalar o dönem Spor-Sergi sarayında bile yoktu.
Seyircisi az, oyuncuları şimdiye oranla çok daha az para kazanılan, okullarda genellikle masa tenisi takımlarının olduğu bir dönemden bugüne geldiysek sebebi Beyaz Gölge dizisidir.
Dizide Koç Reeves karakterini canlandıran Ken Howard’ın öldüğü haberi geldi bu hafta.
Türkiye’de sevilen bir adamdı, hatırlatayım dedi....
***
Ata Demirer, Fıldır Fıldır Hayriye’yi kurtarmıştı Tarkan da Olmaz Olmaz İlaç Sine-i Sad Pareme şarkısını kurtardı. Kurtardı derken kastım bu şarkıları albümleri okuyarak yeni nesiller tarafından bilinmesini sağladılar.
Maalesef televizyonlarda müzik özellikle de sanat musikisi programı kalmadı. Çok değerli eserler yeni kuşaklar tarafından unutuluyordu ki imdada Ata Demirer ve Tarkan yetişti.
Her iki sanatçının seslendirdiği eserler radyolarda bangır bangır çalıyor ama klipleri de olmadığı için yeterince yaygınlaşmıyor.
Kısa vadede bu anlayış değişmeyeceği için başka şeyler yapmak lazım. Mesela Ahmet Özhan’ın canlandırığı Hacı Arif Bey’in hayatını anlatan TRT dizisi tekrar mı yayınlansa yoksa Youtube kanalına mı yüklense?
RTÜK popüler dizilerde en azıdan 4 bölümde bir, bir sanat musikisi eserine yer verilmesi için tavsiye kararı mı alsa?
Bunlar ilk aklıma gelenler, çok ideal olmayabilir ama bir şeyler yapmak da şart...
***
Financial Times dün “Türkiye, Avrupa’nın güvenlik zaaflarını ortaya koydu” diye yazdı.
Başta BBC olmak üzere bir çok televizyon kanalı da Türkiye’nin uyarılarının ciddiyetle ele alınmamasının yarattığı sonucu duyurdu izleyicilerine. Son derece önemli yayınlar bunlar Türkiye açısından.
En azından Avrupa kamuoyu Türkiye’ye gittiğinde Brüksel’den daha güvenli bir ortamda bulunacağını öğrenmiş oldu.