Hemen her konuda söyleyecek bir sözü olan Kürşet Hoca'nın en çok da siyasi paylaşımları dikkat çekiyor.
İşte o röportajdan öne çıkanlar:
Sosyal medyaya giriş hikayen ile başlayabiliriz…
Yurtdışında yaşarken pek kullanmıyordum sosyal medyayı, sadece facebook var, onda da en son 2011’de bir fotoğraf paylaşmışım. O fotoğrafta da arkadaşlarımla bir masada bira içiyoruz, annem fotoğrafın altına ‘oğlum neden içiyorsun, beni üzüyorsun’ yazınca, o hesabı da sildim. Diğer taraftan, yurtdışına yeni gittiğim zamanlar ve adapte olmaya çalışıyorsun, ülkeyi özlüyorsun. Eee siyasete zaten ilgim var, ülkede neler olup bitiyor takip ederim diye bir twitter hesabı açtım. Gerçek adımla, fotoğrafımla açtım ve 3 takipçim var. O zaman da Hrant Dink cinayetinin yıl dönümü. 3-5 kişi hashtage toplanmış, Kemal Kerinçsiz ‘çok iyiydi de, avukattı, Dink öldürüldüğünde ağlamıştı’ diye muhabbet ediyorlar. Ve gerçek hesaplar, troll falan değil. Ciddi ciddi bu tartışmayı yapıyorlar. Kullandıkları jargon çok politik. Sonra bu adamlara cevap vermeye başladım, bunlar beni araya aldı, bayağı dalga geçtiler. Esed Kıratlıgil hesabı gelip, bir şeyler anlatmaya başlayınca tongaya düştüğümü fark ettim. Sonra dedim ki ben bu ortamın içerisinde olmalıyım, çok zekice ve çok komik, iyi mizah yapıyorlar. Sonra rezil olup, o gerçek hesabımı kapattım ve bir daha hiç gerçek hesap açmadım. Sonra da Kürşet Hoca çıktı.
HEM ‘KÜRTÇÜ’ HEM ÜLKÜCÜ
‘Kürşet hoca’ fikri nasıl doğdu peki, ne düşündün?
O zaman nasıl bir persona yaratayım diye düşünürken, oksimoron bir şey olsun dedim. İşte ‘Kürtçü’ olsun ama aynı zamanda ülkücü olsun, emekli yaşlı bir adam olsun ama diğer taraftan LGBT hareketine destek versin falan. Kürtçü tweetler atıyordum ama ismim Kürşat’tı. Sonra Beşar Esad bir gecede Türkiye’de Esed olunca ben de sayın Dr. Beşar Esed’e desteğimi sunmak için adımı Kürşat’tan Kürşet’e çevirdim.
Sana dair en çok merak edilenlerden birisi de profil fotoğrafın. Maldivler Eski Devlet Başkanı Mamun Abdül Gayyum’un fotoğrafını kullanıyorsun ve seninle özdeşleşti artık…
Yurtdışında bir konferansta görevliydim. Her görevliye, ilgilenmesi için bir masa veriliyordu. Ben de Abdül Gayyum ile yan yana yemek yedim o gün. Kendisi dünyanın en tatlı adamı. Twitter hesabını da açarken direkt aklımda Gayyum vardı ve onun fotoğrafını kullandım. Adamla uzun süre sohbet ettikten sonra Maldivler Eski Devlet Başkanı olduğunu, önemli birisi olduğunu öğrendim ama Türkiye’de hiç tanınmıyor. Ünlü değil. Eee Türk’e de benziyor, dedim bu adamdan olur.
HERKESE UYUMLU PHOTOSHOP
Abdül Gayyum’un fotoğrafı her türlü photoshop’a uygun sanki. Bir gün HDP’li diğer gün Fethullah Gülen ile birlikte falan…
Her şeye uyuyor fotoğraf. Adam, Abdullah Öcalan ile yan yana gelince de, Fethullah Gülen ile Tayyip Erdoğan’ın arkasında dururken de sırıtmıyor. Perinçek ile birleşince de sırıtmıyor mesela. Her şeye uyuyor. Kürşet Hoca öyle bir şey zaten. Kürşet Hoca önce insan…
İFŞALAR BENİ YILDIRIR VE KORKUTUR
Bu ifşa tehditleri seni yıldırır, boyun eğdirir mi peki?
Eğdirir. Kesinlikle eğdirir. Şunu çok açıkça söylüyorum; beni tehditler ve şantajlar karşısında yıldırabileceğini sananlar haklı. Eğer bir tweetimden hoşlanmadıysa birisi, doğrudan mention atıp, beni tehdit edebilir ve en fazla 5 saniye içerisinde o tweetin silineceği garantisi verebilirim.
Kürşet Hoca günlük hayatına ne kadar etki ediyor?
Sosyal çevremde Kürşet Hoca’dan dolayı tanıştığım bir grup var. Kürşet Hoca’nın olmadığı da bir grup var. Ama onun olmadığı grupta da Kürşet Hoca’yı tanıyanlar var. Zaten Kürşet Hoca’nın olmadığı grupta da Kürşet Hoca gibiyim. Kürşet Hoca benim belki de olmak istediğim ya da olamadığım personadır, bilmiyorum. Ama gerçek ile Kürşet Hoca arasında bir yakınlık var.
Gündelik hayatta sen olarak mı yoksa internette Kürşet Hoca olarak mı daha komiksin?
Orasını bilmiyorum ama ikisi arasında bir benzerlik var. Siyasi görüş konusunda da var. Bugüne kadar oy verdiğim partileri sayayım; AKP, CHP, MHP, HDP, Saadet Partisi ve Liberal Demokrat Parti.
Kürşet Hoca’nın siyasi görüşünü sorarsak peki?
Kürtşet Hoca iyi bir MHP’lidir, iyi de bir CHP’lidir, iyi bir HDP’lidir, iyi de ülkücüdür. Bu dördü bir arada oldu mu belasındır bu ülkede.
SON SEÇİM VE OY KRİTERLERİ
Son seçimde kime oy verdin?
Barışa, demokrasiye, demokratik özerkliğe, başkanlık sistemine, Türk yurduna ve Atatürk değerlerine oy verdim.
Kürşet Hoca’nın politik kariyerine dair neler söylersin?
Bir erken seçim olsa da RT’lere, FAV’larımıza baksak diyorum. Genel olarak ülkenin ve dünyanın iyiye gittiğini düşünüyorum. Dünya iyi yere gidiyor ya, gündelik tartışmalar yüzünden kalp kırıyoruz, kalp kırdığımıza da değmiyor. Dünyamız bundan 6 milyar yıl önce sonuçta toz bulutuydu ama bugün kıtalar var, okyanuslar var. Bundan 6 milyar yıl sonra da başka şeyler olacak.
Unutamadığın trollemelerin var mı?
Uluslararası trollüm vardı, çok gülmüştüm ona. İskoçya’nın bağımsızlık referandumunda İngilizce ‘İskoç diye bir şey yoktur onlar dağ İngilizidir’ yazdım. Birisi de İngilizce ‘doğru mu bu?’ diye sordu. Dedim evet, eskiden İngilizler dağda yürürlerken lastik ayakkabıları skoç skoç diye ses çıkarttığı için onlara İskoç denilmiştir. Sonra İskoçya milliyetçisi bir adam geldi, İskoçları, tarihlerini ciddi ciddi anlatmaya başladı. Dedim ki ‘tarihi tarihçilere bırakalım.’ Aklımda kalan bu var, hâlâ gülerim. Sonra deprem yapma makinesi trollemesi vardı. Her şeyin paralel yapıdan bilindiği dönem bir deprem olmuştu. Cemaatin İsrail’den aldığı deprem yapma makinesinin faturasını paylaşmıştım, Mithat Paşa Vergi Dairesi imzalı. Sonra bu her şeye uyarlandı, yağmur yağıyor ‘Paralel yapının İsrail’den aldığı yağmur yağdırma makinesi’ diye Fethullah Gülen Hocaefendi adına faturalar kesiliyordu.
EVRENSEL