Varis oluşumu ve ilerlemesi bazı uygulamalarla azaltılabilir ya da engellenebilir. Bu uygulamalar ayrıca varisli hastaların tedavi sonrası tekrar oluşumunu engellemek için de geçerlidir. Yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme gibi düzenli egzersizler yapmak, Uzun süre ayakta sabit durmaktan ya da oturmaktan kaçınmak, Ayakta iken ağırlığın bacaktan bacağa aktarılması ve ara sıra parmak uçlarında kalkıp inmek, Kısa süreli yürüyüşler yapmak, uzun süre ayakta durduktan sonra dizler hafif bükük şekilde bacaklar yukarı kaldırılarak yatmak, Ayakların altına tahta blok koyarak yükseltmek, uzun sure oturulması gereken durumlarda ara sıra kısa yürüyüşler yapmak varis oluşumunu engeller. Ayrıca otururken bacak bacak üstüne atmamak, kaplıca, sauna gibi sıcak ortamlarda bulunmamak, sıkı kıyafetler giymemek, yüksek topuklu ayakkabılar yerine ortopedik ayakkabılar kullanmak, kilo vermek, kabız kalmamak, yüksek lifli az tuzlu gıdalar tüketmek de varis oluşmaması faydalıdır.
DAMAR SAĞLIĞI İÇİN BUNU YAPIN Varisli damarların üzerine yapılmamak şartıyla ayaklardan bacağın üst bölümlerine doğru yapılan masaj ve hidroterapi (bacakları 3 dakika sıcak suya batırıp, sonra 30 saniye soğuk suya koymak) bacakların damar sağlığı açısından yararlı olabilir.
VARİSİ OLANLAR NASIL BESLENMELİ Beslenme olarak taze sebze tüketimi, özellikle mavi kırmızı renkli taneli meyve ve meyve suyu tüketimi, gıdalarla günde en az 30 gram lif alımı, gıdalarla ya da ayrıca A, C ve E vitamini ve çinko alımı varis oluşumunu engellemede faydalı olacaktır.
RİSKLİ DURUMLARINDA VARLIĞINDA ÖNLEM ALIN Tüm bunların yanı sıra ayakta durmayı gerektiren meslekler, ailede varis öyküsü ya da yeni başlamış varisler gibi varis gelişimi için riskli durumların varlığında, en azından diz altı düzeyine kadar uzanan düşük basınçlı korucu varis çoraplarının kullanılması da gerek bireylerin şikayetlerini azaltmada gerekse varis oluşumunu engellemede oldukça etkilidir. Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Köksoy
hürriyet aile