Eski Ayasofya Başimamı Prof. Dr. Mehmet Boynukalın yine sosyal medyanın gündeminde.
Alkol yasağına ilişkin tartışmalara kişisel Twitter hesabından ayet ve hadis paylaşarak katılan Boynukalın, maaşında alkollü ürünlerden alınan verginin de bulunduğu hatırlatılınca şunları yazdı:
Bu ülkede yaşayan herkes -ben dahil- az çok vergi veriyor. Hepimizin bu vergilerde hakkı var ve bunun büyük bir kısmı da içki ve kumar dışındaki helal kaynaklardan geliyor. Biz de yaptığımız işin, üniversite hocalığının karşılığını helal olan kısımdan alıyoruz; elhamdülillah.
Helal haram nedir bilmeyen adi bir güruh kalkmış bana helali haramı öğretmeye kalkıyor. Devletimin üniversitesinde din dersi verip helal hatta farz olan bir iş yapıyor ve karşılığını helal olarak alıyorum. Sizin pisliğinize ihtiyacım yok. Alayınızın cehenneme kadar yolu var.
Bu güruh helal haram nedir bilmiyor; paranın itibari bir şey olduğunu da anlamıyor. Önemli olan yaptığınız işin helal olmasıdır. Devletin kasasına bu paranın nereden geldiği sizi ilgilendirmez. Evet düzeltilmesi gerekir; ama o ayrı bir konudur.
Bu ülkede yaşayan herkes -ben dahil- az çok vergi veriyor, hepimizin bu vergilerde hakkı var ve bunun büyük bir kısmı da içki ve kumar dışındaki helal kaynaklardan geliyor. Biz de yaptığımız işin, üniversite hocalığının karşılığını helal olan kısımdan alıyoruz; elhamdülillah.
Alkollü içkilerden beklenen vergi: 17.9 milyar lira
İslam'a göre haram kabul edilen alkollü içeceklerden devletin kasasına milyarlarca lira vergi giriyor.
TBMM'ye sunulan 2021 bütçe teklifinde, bu yılki brüt vergi gelirleri tahsilatının 909 milyar 944 milyon 169 bin lira olarak gerçekleşmesi öngörülmüş, bu tutarın 215 milyar lirasının ÖTV'den, 191 milyar lirasının da KDV'den geleceği hesaplanmıştı.
Alkol ürünlerindeki ÖTV ve KDV'ler hesaplanınca bu yıl bu ürünlerden devletin kasasına 17,9 milyar lira vergi girmesi bekleniyor.
Sadece alkollü ürünlerden değil, dinen haram olan şans oyunları ve genelevlerden de vergi alınıyor.
Dolayısıyla kamu çalışanlarının aldığı maaşlarda bu vergilerin de payı var.
Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan Maliye Profesörü Osman Altuğ, vergide "tahsisen alma"nın olmadığını belirtti.
"Kurumlar Vergisi'nin şu kadarlık kısmını Kanal İstanbul'u yapmak için alıyorum veya işçilerin maaşlarından kesilen verginin bir kısmını Diyanet İşleri Başkanlığı bir kısmını Milli Eğitim Bakanlığı için alıyorum diyemezsin. Böyle bir ayrım yoktur" diyen Altuğ, "Böyle bir ayrım olmayınca maaşın ne kadarının içkiden ne kadarının kumardan geldiğini söylemenin hesaben imkanı yoktur. Böyle bir şey söylenemez" ifadelerini kullandı.
"Peki haram kısmından kim maaş alıyor?"
"Ben verginin helal kısmından maaşımı alıyorum diyorsa haram kısmından kim alıyor diye sormak lazım" diyen Altuğ, "Haram kısmından kesinlikle gazeteciler alıyordur" diyerek espri de yaptı ve ekledi: "Bunlar dini değerlerin istismarı. Böyle bir ayrım yapmak mümkün değil, aksi cehaleti gösterir."
İdare Hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday da "helal vergi-haram vergi" ayrımının yanlış olduğunu söylüyor.
"Devlet 'haram vergi' mi topluyor?"
Vergilerin kanuna dayanarak toplandığını hatırlatan Günday, "İster ticari kazançtan alınan vergi olsun, ister kira gelirlerinden alınan vergi olsun, ister çalışanların aldığı ücretten tahsil edilen vergiler olsun... Hepsinin yasal dayanağı var… Alkollü içeceklerden alınan vergi de aynı devletin yasası gereğince toplanıyor. Yani bu anlayışa göre devlet haram vergi mi topluyor" dedi.
independent türkçe