YÖK Atlas uygulması kısa bir süre önce Yüksek Öğretim kurumu tarafından tanıtıldı. Üniversite eğitimi için YGS ve LYS sınavına girecek olan adaylar YÖK'ün bu yeni uygulaması ile artık istedikleri üniversite ve fakülte için hangi alandan kaç net yapmaları gerektiğini hesaplayabilecekler. YÖK'ün YGS sınavına az bir süre kala tanıttığı atlas uygulaması, üniversite adaylarının, üniversite ve meslek tercihi yaparken daha bilinçli tercihler yapabilmesini amaçlamak için hazırlanmıştır. Atlas,yapmış olduğu hesaplamaları daha önceden yapılan sınavlara ve ÖSYM verilerine göre hesaplıyor. Atlas uygulaması öğrencilerin en büyük sorunlarına çare olacak. Atlas uygulaması, YÖK tarafından derlenebilecek / paylaşılabilecek işlenmiş verilerin yer aldığı seçkin ve güvenilir referans kaynağı olarak tanımlanmakadır. Atlas yazılımı bir tercih robotu değildir. YGS Net Sihirbazıolarak da tabir edilen uygulama sunmuş olduğu hizmet ile adayların üniversiye tercihlerinde de büyük fayda sağlayacak.YÖK Başarı Sihirbazı nasıl kullanılır, Hangi üniversite kaç net gerek sorularının cevapları ve detaylar haberin ayrıntılarında.
YÖK ATLAS UYGULAMASI - BAŞARI SİHİRBAZI
Yükseköğretime geçiş sınavının yapıldığı bu günlerde YÖK tarafından üniversite sınavına giren adaylar için büyük fayda sağlayacak YGS puan hesaplama ve YGS Net Sihirbazı Atlas uygulamasını tanıttı. YÖK'un hayata geçirdiği atlas uygulamasıyla, artık öğrenciler YGS ve LYS sınavlarının ardından istedikleri bölüme girebilmek için kaç net yapmaları gerektiğini öğrenebilecekler. YÖK tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, Atlas uygulaması hesaplamaları daha önceden yapılan sınavlara ve ÖSYM verilerine göre hesaplanacak. Bu uygulama ile öğrencilerin en büyük sorunlarından birinin tarih olduğuna değinen YÖK, uygulamanın öğrencilere büyük fayda sağlayacağını beliryor. Girdikleri her sınavın ardından istedikleri bölüme girmek için kaç net yapması gerektiğini düşünen öğrenciler için YÖK tarafından gerçekleştirilen uygulama ile öğrenciler artık kaç net yaptıklarında hangi bölüme girebileceklerini öğrenebilecekler.
ATLAS UYGULAMASI - NET SİHİRBAZI
YÖK'te gerçekleştirilen Yükseköğretim Program Atlası tanıtım toplantısında yapılan sunuma göre, sistem için 19 bin 990 lisans ve ön lisans programı incelendi, 2 bin 269 fakülte, yüksek okul ile meslek yüksek okulu analiz edilerek sisteme toplam 971 bin 211 yerleşen aday verisi işlendi. Atlasta adayların hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğine ilişkin bilgiler bulunuyor. Sistem, her sene üniversite sınavına giren 2 milyonu aşkın adayın, YGS ve LYS'ye hazırlık aşamasından başlayarak, üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha “bilinçli kararlar verebilmesini desteklemek amacıyla" geliştirildi.
YGS PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIR
YGS sınavından çıkan öğrenciler sınav sorularının açıklanmasını bekliyorlar. Soruların açıklanmasının hemen sonrasında adaylar YGS puanlarını öğrenmek isiyorlar. Peki, YGS puanı nasıl hesaplanır? YGS sınavında verilen 4 yanlış cevap 1 doğru cevabın yok sayılmasına neden oluyor. Yani YGS sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Sınavda Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri derslerinden sorular sorulmaktadır. Bu testlerden alınan puanların ortalaması hesaplanmakta bu sayede de standart sapması bulunmaktadır. Elde edilen ortalam ve standart sapma kullanılarak ortalama 50, standart sapma 10 puan olarak değerlendirilmektedir. Bunun sonucunda da standart puan hesaplanmaktadır. YGS sınavına giren öğrencilerin LYS'ye girmek için YGS'den en az 140 puan almaları gerekmektedir. 140.000 puanın altında puan alan adayların YGS puanı hesaplanmamaktadır. 140.000 ve 179.999 arasında bir puan alan öğrenciler sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarından tercih etme hakkına sahip olabiliyorlar. 180.000 ve üzeri puan almayı başaran öğrenciler ise LYS'ye girmeye hak kazanıyorlar. Öte yandan özel yetenek sınavlarına girmek isteyen adaylar ise YGS'den en az 140.000 puan almaları gerekiyor. YGS sınavında Türkçe'den 40 soru, Matematik'ten 40 soru, Fen Bilgisi'nden 40 soru ve Sosyal Bilimler'den 40 soru olmak üzere toplam 160 soru soruluyor.
YÖK ATLAS YGS NET SİHİRBAZI İÇİN TIKLAYIN
ATLAS UYGULAMASI NE SAĞLAYACAK
Atlas uygulamasıyla adayların, özellikle dershanelerin olmadığı ve nitelikli rehberlik gereksiniminin arttığı bu dönemde, başka kaynağa ihtiyaç duymadan, en doğru ve güvenilir bilgilere erişimlerinin sağlanması hedefleniyor. - "Hangi bölüm için kaç net gerekli" sorusunun cevabı modülde YGS-LYS Net Sihirbazı modülünde ise adayların en çok merak ettikleri konulardan "hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiği"ne ilişkin bilgiler bulunuyor. 2015 ÖSYS'de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan lisans-ön lisans programlarına yerleşenlerin YGS veya LYS testlerinde yaptıkları net ortalamaları da modülde yer alıyor.
YÖK BAŞARI SİHİRBAZI
yÖK geçtiğimiz günlerde başarı sihirbazı uygulmasını tanıttı. Bu uygulama ile geçen sene üniversite programlarına yerleşenlerin YGS'de kaçıncı sırada oldukları görülebiliyor. Aynı zamanda uygulama ile 2016 YGS'deki başarı sıranızı, geçen sene o programa girenlerin YGS başarı sıraları ile kıyaslamak mümkün oluyor. 2015 ÖSYS'de LYS puanları ile öğrenci alan lisans programlarına yerleşenlerin YGS başarı sırası ortalamaları ile yerleşenler arasında en düşük YGS başarı sırası bilgileride burada yer alıyor.
TAHMİNİ DEĞİL GERÇEK DEĞERLER
ÖSYM verilerinin derlenerek işlenmesi sonucu oluşturulan sistemde, her program için, o programa daha önce yerleşenlerin tek tek testlerdeki netleri hesaplandı ve bunların ortalaması alındı.
Ortalama net değerleri, doğrudan 2015'te lisans veya ön lisans programlarına yerleşenlerin YGS ya da LYS'deki net sayıları ile belirlendi. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerler kullanıldı.
Adaylar, YGS öncesi hedeflerindeki lisans veya ön lisans programlarının detaylarını inceleyebilecek ve "Net Sihirbazı"yla hedefledikleri programlara ortalamada kaç net ile girileceğini görecek.
ÖSYM bu sene sınav sorularının tamamını kamuoyuyla paylaşacağı için adaylar YGS'den hemen sonra kaç net yaptıklarını az bir yanılma payı ile bilebilecek.
Adaylar, "Net Sihirbazı"nda, yerleşmek istedikleri programlara ortalamada kaç net ile girileceğini görerek, hedeflerini gözden geçirebilecek ve LYS'ye kadar ders programlarını belirleyebilecek.
YGS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar, YGS puanlarıyla tercih ve hedefledikleri programların detaylarını inceleyebilecek. LYS'ye girecekler, Lisans Atlası'nda geçen sene o bölüme yerleşenlerin YGS'nin ardından ortalama kaç puanda ve başarı sırasında olduklarını inceleyebilecek.
Yükseköğretim Program Atlası üç ayrı modülden oluşuyor
Yükseköğretim Program Atlası, YÖK Lisans Atlası, YÖK Önlisans Atlası, YGS-LYS Net Sihirbazı olmak üzere üç modülden meydana geliyor.
YÖK Lisans Atlası modülü, 2015 ÖSYS'de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan devlet ve vakıf üniversitelerindeki 9 bin 556 lisans programını ve yerleşen 471 bin 771 adayın verisini, YÖK Önlisans Atlası modülü ise devlet ile vakıf üniversitelerindeki 10 bin 434 önlisans programı ve 499 bin 440 yerleşen verisini kapsıyor.
Modüllerde, kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen sayıları, yerleşenlerin cinsiyet dağılımı, geldikleri coğrafi bölgeler, geldikleri iller, öğrenim durumları, mezuniyet yılları, mezun oldukları lise alanları, lise grupları ya da tipleri, liseler, okul birincileri, taban puan ve başarı sırası istatistikleri, yerleşen son kişinin profili, YGS veya LYS netleri, YGS puanları, YGS başarı sıraları, ülke genelinde tercih edilme istatistikleri, yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri, üniversite türleri, üniversiteler ile programlara göre tercih eğilimleri ve yerleşme koşulları bulunuyor.
Yükseköğretim süreç ve çıktıları kapsamında da öğretim üyesi sayısı ve unvan/uyruk dağılımı, kayıtlı öğrenci sayısı, kayıtlı yabancı öğrenci sayısı, programdan mezun öğrenci sayısı, değişim programları ile giden veya gelen öğrenci sayısı, yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısına ilişkin göstergeler yer alıyor.
YGS ÖNLİSANS ATLAS NASIL KULLANILACAK
YÖK Atlas uygulamasını kullanmak için atlas uygualamasına giren kullanıcılar, üniversite ve program seçtikten sonra o programla ilgili bilgilere kolaylıkla erişebilecek.YÖK Atlas uygulamasını kullanmak için yokatlas.yok.gov.tr internet adresine giriş yapan adaylar, "Üniversite Seç” kutucuğuna üniversite ismi girerek, o üniversitedeki önlisans programlarının listesini görebilecekler. Detayları görmek için programın üstüne tıklayabilirsiniz.“Program Seç” kutucuğuna tıklayarak da ilgi duyduğunuz programı (mesleği) girdiğinizde, bu isimli programların bulunduğu üniversiteleri görebilirsiniz. Detaylarını görmek istediğiniz program için üniversitesinin üzerini tıklayabilirsiniz.
Liseden yükseköğretime geçenler için de bir ilk
YÖK'ün yükseköğretim gören öğrenciler dışında, liseden yükseköğretime geçiş aşamasındaki öğrencilere yönelik ilk uygulaması olma niteliği taşıyan sistem, "yokatlas.yok.gov.tr" internet adresinde hizmet veriyor. Yüzde yüz mobil uyumlu bir şekilde geliştirilen YÖK Program Atlası'na kullanıcılar internete bağlı bilgisayarlarından, tablet ya da cep telefonlarından ücretsiz bağlanabiliyor. Sistemle, YÖKSİS ve ÖSYS verileri, kolay erişilebilir ve anlaşılır bir formatta kullanıcılara sunuluyor. YÖK atlas uygulamasıyla birlikte artık öğrenciler YGS ve LYS sınavlarının ardından istedikleri bölüme girebilmek için kaç net yapmaları gerektiğini öğrenebilecek. YÖK tarafından yapılan açıklamayla birlikte atlas uygulaması tanıtıldı. Atlas uygulaması ise hesaplamaları daha önceden yapılan sınavlara ve ÖSYM verilerine göre hesaplanacak. İşte YÖK atlas uygulaması…
YÖK ATLAS 13 GÜNDE 297 BİN 701 KİŞİ TARAFINDAN KULLANILDI
YGS sınavından kısa bir süre önce duyrulan ve 2015 ÖSYS'de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan lisans ve ön lisans programlarının "detaylı tomografisi" niteliğindeki YÖK Atlas'la ilgili 13 günlük kullanım oranları açıklandı. Bu açıklamaya göre; YÖK Atlas, 10 Mart - 22 Mart tarihleri arasındaki 13 günlük süre zarfında 297 bin 701 farklı kişi tarafından kullanıldı. Her ziyaret ortalama 7 dakika 45 saniye sürdü. Ziyaret başına kullanıcılar ortalamada 10 farklı üniversiteyi/programı inceledi. Kullanıcıların yüzde 27,6'sı İstanbul, yüzde 14,3'ü Ankara, yüzde 6,5'i İzmir, yüzde 5,1'i Bursa, yüzde 4,9'u Antalya, yüzde 3,9'u Adana, yüzde 2'si Konya ve yüzde 2'si de Diyarbakır'dan sisteme ulaştı. YÖK Atlas'a girenlerin yüzde 37'si bilgisayar, yüzde 63'ü cep telefonu ya da tableti kullandı." Açıklamada, https://yokatlas.yok.gov.tr adresinde Yükseköğretim Program Atlası ve Net Sihirbazı'nda en çok incelenen üniversiteler ve programlara da yer verildi. Buna göre, İstanbul, Boğaziçi ve Ankara üniversiteleri en çok incelenen üniversiteler, hukuk, tıp ve diş hekimliği ise en çok incelenen programlar oldu.
SİSTEME "YÖK BAŞARI SIRASI SİHİRBAZI" EKLENDİ
Açıklamada, YGS sonuçlarının yarın ÖSYM tarafından açıklanmasının planladığı hatırlatılarak, YÖK Program Atlası'na adaylardan gelen öneri ve talepler de dikkate alarak "YÖK Başarı Sırası Sihirbazı" eklendiği bildirildi.Lisans programlarını hedefleyenler için üniversiteye giriş sürecinin "iki devreli bir müsabakaya benzediği" ifade edilerek, şunlar kaydedildi: "Yarın sonuçları açıklanacak olan YGS, müsabakanın ilk yarısıdır. Maçın ilk devresinin sonunda gençler, hedeflerine ne kadar yakın, ne kadar uzak olduklarını merak edeceklerdir. YÖK Başarı Sırası Sihirbazı ile adaylar, hedefledikleri programa geçen sene yerleşenlerin 2015-YGS’de ortalama kaçıncı başarı sırasında yer aldıklarını görebilecek ve kendi durumlarını (başarı sıralarını) kıyaslayabilecekler. Örnek vermek gerekirse, Ankara Hukuk Fakültesini hedefleyen bir aday, yarın ÖSYM internet sitesinden YGS sonuçlarını öğrendiğinde, YGS-5 ve YGS-6 puan türündeki başarı sırasının Ankara Hukuk için yeterli olup olmadığını merak edecektir. Bu konuda yapması gerek şey YÖK Başarı Sırası Sihirbazını kullanmaktır. Zira burada, 2015'te Ankara Hukuk'a yerleşen 650 kişinin 2015-YGS'deki hem ortalama hem de en düşük başarı sırasını görebilecek, kendi durumunu en gerçekçi şekilde değerlendirebilecek, çalışma programını en akılcı şekilde yapabilecektir."
YÖK Başarı Sırası Sihirbazı'nın en önemli özelliğinin gerçek verilere dayanması olduğuna dikkat çekilerek, YÖK Başkanı Saraç'ın YÖK Atlası'nın tanıtım toplantısındaki şu ifadelerine de yer verildi:
"YÖK, yıllar yılı, gençlerin gözünde soğuk, uzak, sevimsiz bir kurum hüviyetinde idi. Geçmişin kötü algısını artık sırtımızda taşımak istemiyoruz. Yeni ve yenilikçi YÖK olarak gençlerimizi gözünde onları kucaklayan, fayda sağlayan, yol gösteren bir yere gelmeyi hedefliyoruz… YÖK olarak, adaylar yanlış kapıları çalmasınlar, yanlış arayışlara girmesinler, 'bilinçli tercihler' yaparak gerçekten istedikleri programlara yerleşsinler istiyoruz. Yerleştirildikleri programlara hatalı tercih nedeniyle kaydını yaptırmayan öğrencilerden kaynaklanan 'kontenjanların yanması' hadisesinin yaşanmamasını arzu etmekteyiz."