Abone Ol

Züppe hakaret mi? Züppe ne demek? TDK sözlüğünde züppe tanımı nasıl?

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik kullandığı "züppe" kelimesinin, hakaret olmadığı ortaya çıktı

Züppe hakaret mi? Züppe ne demek? TDK sözlüğünde züppe tanımı nasıl?

İstanbul 2. İdare Mahkemesi, amirleri için “züppe” ifadesini kullanan memura verilen disiplin cezasını, “züppe”nin hakaret olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti. Mahkeme dosyasına Türk Dil Kurumu’nun yazısı da girmişti. TDK, “züppe” kelimesinin Türkçe’de hakaret olmadığını resmi yazıyla ifade etmişti.  

CHP'li Tuncay Özkan'ın, partisi hakkında "gösteriş müptelaları" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı kullandığı “züppe” ifadesi tartışma yarattı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Özkan hakkında soruşturma açıldığını söyledi. 

B Yüzü'nün haberine göre; AKP'li isimler, Özkan'ın dokunulmazlığının kaldırılmasını ve yargılanmasını isterken, "züppe" kelimesiyle ilgili yargı kararı dikkati çekti. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, amirleri için “züppe” ifadesini kullanan memura verilen disiplin cezasını, “züppe”nin hakaret olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti.

Mahkeme dosyasına Türk Dil Kurumu’nun yazısı da girmişti. TDK, “züppe” kelimesinin Türkçe’de hakaret olmadığını resmi yazıyla ifade etmişti.

TDK'ya göre "züppe" ne anlama geliyor?

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde "züppe" kelimesinin karşılığı için iki içerik yer alıyor. Birinci içerikte kelime, "Giyinişte, söz söyleyişte, dilde, düşünüşte toplumun gülünç ve aykırı saydığı yapmacıklıklara ve aşırılıklara kaçan; didon" olarak tanımlanırken, ikinci içerikte "züppe" için "Seçkin görünmek için, bazı çevrelerdeki düşünceleri benimseyen, hayranlık duyan ve onlar gibi davranmaya özenen; snop" ifadeleri kullanılıyor.